Těšínské muzeum připravilo tři zajímavé výstavy

Pondělí, 12. 9. 2016, 9:08 -

Třemi výstavami obohatí pobočky Muzea Těšínska v září kulturní nabídku v regionu.

Od začátku září vystavuje Muzeum Těšínska ve své výstavní síni v Orlové Portréty Idy Münzberg (1876-1955). V tomto roce si připomínáme 140. výročí narození této známé těšínské malířky. Poté, co se její tvorbě letos už věnovala výstava v Českém Těšíně, budou mít možnost její umění ocenit i návštěvníci orlovské pobočky muzea, a to až do 23. prosince 2016.

Od minulého týdne je veřejnosti otevřena výstava nazvaná Atlas ptáků neobyčejných, kterou zapůjčilo Muzeum Komenského v Přerově. Návštěvníci se seznámí se skutečnými-žijícími i vyhynulými zajímavými ptáky. Výstava však neopomíjí ani neméně přitažlivé bájné či symbolické zástupce opeřené říše. Ptáci jako symboly z lidské fantazie nebo reprezentanti neobvyklých rozměrů, schopností a vlastností zkrátka ovládnou havířovskou výstavní síň Musaion. Výstava potrvá do 29. ledna 2017.

Českotěšínská výstavní síň přinese jako jednu z důležitých doprovodných akcí příjezdu Legiovlaku do Českého Těšína (16. – 22. září) novou výstavu Jan Čapek, bratr a legionář. Zahájena bude dnes v 17 hodin. Cílem výstavy je představit veřejnosti polozapomenutou osobnost a životní osudy Jana Čapka, jehož 140. výročí narození si letos připomínáme. Tato významná postava českého národního života, neúnavný propagátor sokolských myšlenek a ideálů a zakladatel Československého dobrovolnického sboru (předchůdce italských legií), je trvale spjata s Orlovou a Těšínskem. Výstava se zaměří rovněž na Čapkův „druhý“ život a nastíní, jakým způsobem byla posmrtně reflektována jeho osobnost. Výstava bude přístupná do 28. února 2017. 

redakce  Ostrava Online

 

« zpět do rubriky