Donedávna chátrající objekt Ostravica, v centru Ostravy, se konečně rekonstruuje

Pondělí, 12. 9. 2022, 8:25 -

Někteří z vás kolem něj jezdí či chodí denně. Dům Ostravica Textilia můžete míjet, ať už míříte směr Hranečník, Hlavní nádraží nebo Hulváky. Stojí totiž na křižovatce v centru města, blízko Nové Karoliny. Nyní ještě zubožený dům, pak bude architektonickým skvostem a nabízet bude nejen kancelářské prostory a ateliéry, ale i veřejně přístupné místa jako kavárna, restaurace, divadlo nebo hudební klub!

Dokončování hrubé stavby

Ve středu dne 7. září to bylo přesně 5 měsíců, kdy započaly práce na budově bývalého obchodního domu Ostravica Textilia. Na kontrolním dni se setkali primátor Ostravy Tomáš Macura, náměstkyně Zuzana Bajgarová, investor Ivančice property a.s., a generální dodavatel stavebních prací, společnost Bystroň Group a.s. Přítomní byli seznámeni s průběhem rekonstrukce, výhledovými pracemi s ohledem na nadcházející zimní období nebo stavebními pracemi v interiérech.

„Nyní dokončujeme hrubou stavbu. Provedli jsme všechny demolice, odstranili jsme, co bylo nevyhovující, a očistili jsme veškeré nosné konstrukce. Také jsme dobetonovali a dozdili vše, co bylo potřeba pro další etapu rekonstrukce,“ sdělil Michal Bystroň, majitel stavební firmy Bystroň Group a.s.

Primátor je nadšený

Vedení města se aktivně zapojuje do dění s objektem Ostravica již od počátku prací. „Oceňuji snahu investora a stavbařů zachránit maximum původního, přestože celkový stav objektu byl na počátku tristní. Rekonstrukce je jistě náročnější než realizace nové stavby a já si velice vážím toho, že práce pokračují, ačkoli na nás ze všech stran doléhají zprávy o extrémním zdražování stavebních materiálů a o složité situaci ve stavebnictví obecně. Jsem upřímně rád, že se po více než 20 letech daří Ostravici rekonstruovat a těším se na její plánované otevření v příštím roce,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Jaké bude využití?

Využití budovy má na starost projekt Boutique Business Inkubátor, který vytvořil současný vlastník a investor domu Ostravica.  „Vytvořili jsme projekt Boutique Business Inkubátoru, jehož cílem je zajistit ekonomickou provozní udržitelnost Ostravice po dokončení oprav. Zrekonstruované prostory se stanou centrem kreativního průmyslu a budou sloužit jako zázemí pro laboratoře, speciální ateliéry vybavené zařízením 3D reality, kanceláře či jednací a přednáškové sály. Věříme, že projekt bude pro Ostravu přínosem a přiláká zde mladé a talentované lidi,“ uvedl Martin Kovalčuk, generální ředitel společnosti Ivančice property.

Veřejnost bude mít přístup přibližně do poloviny domu, včetně atria a historického schodiště. V těchto prostorách by totiž měla vzniknout restaurace, kavárna, hudební klub, divadelní a konferenční sál. K otevření by mělo dojít v příštím roce.

 

« zpět do rubriky