Mezinárodní noc pro netopýry: již 26. ročník jedinečné akce!

Pondělí, 19. 9. 2022, 7:25 -

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava běží přednáškový cyklus Zajímavosti ze světa zoologie. Přednáška, která proběhla začátkem září, byla věnována netopýrům, tedy jediným aktivně létajícím savcům. Uskutečnila se pro ně dokonce speciální akce Mezinárodní noc pro netopýry, která se konala již po osmnácté.

Seznámení s netopýry

Ve středu 7. září proběhla ve výukovém centru ZOO Ostrava 26. ročník Mezinárodní noci pro netopýry. V Ostravě se tato akce koná každoročně již od roku 2005 a hlavním cílem je seznámit účastníky se životem netopýrů.

Důležitost netopýrů

Účastníci akce se dozvěděli zajímavosti ze života těchto pozoruhodných savců, například, kolik druhů a jaké žijí u nás v České republice, co je ohrožuje, jak a proč je chránit a proč jsou v přírodě důležití. Zájemci si také mohli prohlédnout techniku, která se používá při výzkumu netopýrů a k vidění byli samozřejmě i živí netopýři.

Zastřešeno členy CESON

V České republice se tato akce koná na přibližně 50 místech a je pod patronátem členů organizace CESON, která byla založená v roce 1991. Akce Mezinárodní noc pro netopýry probíhá vždy na přelomu srpna a září a jejími průkopníky polští chiropterologové a v roce 1995 a 1996 uspořádali polské noci pro netopýry. Od roku 1997 se akce stala evropskou a od roku 1998 akce probíhá v ČR.

Akce se pořádá i v neevropských státech

Evropská noc pro netopýry postupně přerostla v celosvětovou záležitost a došlo k rozšíření do exotických lokací, jako je: Egypt, Sýrie, Libanon, Korea nebo Jižní Amerika.  Od roku 2014 se z akce stala Mezinárodní nic pro netopýry.

 

« zpět do rubriky