Největší český fantasy festival bude také v Třinci

Středa, 2. 11. 2016, 8:39 -

Třinecká knihovna pořádá od 4. listopadu dvoudenní festival pro příznivce fantasy žánru. Navazuje na předchozí ročníky v Třinci oblíbených Mini Fantasy Festů, tentokráte se však i názvem připojí k celostátní akci nazvané BookCon.

„Nový název, BookCon, by měl lépe reprezentovat knihovnické zaměření akce, která se letos koná hned v osmi knihovnách z celé České republiky. Jedná se o knihovny v Dobříši, Hradci Králové, Roztokách, Plzni, Mladé Boleslavi, Třinci, Pardubicích a Praze,“ vysvětluje knihovnice Markéta Karpecká z Knihovny Třinec.

Tématem letošního Conu je Zaklínač Andrzeje Sapkowského. Tento známý literární titul se v poslední době dočkal několika herních ztvárnění. Vyšly i deskové hry a často se skloňuje ve filmovém průmyslu. Cyklus románů a povídek je silně nadčasový, jako červená nit se zde táhne motiv volby a většího či menšího zla. Romány vypráví příběh zaklínače, bojovníka a kata příšer, které škodí lidem.

Markéta Karpecká hovoří o programu: „Náš festival částečně reflektuje cestu Zaklínače. Namátkou můžeme zmínit například výuku „dřevárnického“ šermu, tedy šermu s měkčenými zbraněmi, které jsou v rámci možností a realističností nejbezpečnější alternativou historickému šermu. Dalším tahákem mohou být hned dva komorní LARPy, tedy zážitkové hry, které hráče přenesou do jiných světů a umožní mu hrát kohokoliv, kdo jej napadne. Byl by hřích nezmínit i velmi zajímavou přednášku o historické výrobě železa a zbraní, besedu s Ctiborem Ostrým o projektu Jeden kmen, nebo kostýmovou soutěž.“

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky