Křest knihy Městský obvod Ostrava-Jih včera a dnes

Pondělí, 15. 1. 2018, 15:17 - Ve čtvrtek 18. ledna proběhne ve velkém sále KD K-Trio v Ostravě-Hrabůvce od 17.30 hod. křest knihy Městský obvod Ostrava-Jih včera a dnes. Jedná se o první publikaci, která mapuje pomocí dobových snímků a doprovodných výkladů historii nejlidnatějšího ostravského obvodu.

Po křtu knihy, kterého se ujme starosta městského obvodu Martin Bednář, představí  publikaci v rámci besedy přítomní autoři. Zájemci si knihu budou moci na místě zakoupit  za zvýhodněnou cenu, navíc k ní dostanou malou pozornost. 

„Kniha je rozdělena do sedmi kapitol. První se zaměřuje na vývoj prostoru obvodu od pravěku do období průmyslové revoluce. V následující části je přiblíženo období 20. století, zaměřující se zde na správní vývoj od 1. světové války do současnosti a na znak obvodu. Další tři kapitoly se věnují historii původně samostatných vsí/obcí Zábřeh nad Odrou, Hrabůvka a Výškovice. Předposlední kapitola vybočuje z konceptu dělení na jednotlivé katastrální obce a zabývá se celým obvodem – čtenáři se dozví o velkém plánu takzvaného Jižního města, které bylo z velké části vystavěno. Třeba na území Dubiny a Bělského Lesa, čemuž je věnována závěrečná kapitola,“ uvedl kronikář obvodu a jeden z autorů Petr Přendík.

Milovníci historie v knize naleznou 130 historických fotografií a pohlednic z let 1898 až 1994. Podtitul knihy Včera a dnes napovídá, že dílo se nevěnuje jen minulosti, ale také současnosti, neboť všechny fotografie jsou doplněny o snímek, který byl pořízen z identického místa.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky