V našem kraji pomohou cestujícím další světelné informační panely

Čtvrtek, 18. 2. 2016, 13:22 - OSTRAVA - Třicet pět elektronických informačních tabulí s informacemi o odjezdech jednotlivých spojů loni přibylo ve 26 městech díky projektu Poskytování dopravních informací cestujícím - infopanely. Projekt za zhruba 4,5 milionů korun realizovala společnost Koordinátor ODIS s.r.o., která zajišťuje provoz tabulí. Finance se podařilo získat z evropských zdrojů, zhruba 600 tisíc šlo z rozpočtu Moravskoslezský kraje.

„Elektronické informační tabule s odjezdy jednotlivých spojů, včetně případného poskytování dalších informací o zpoždění, změnách nebo výlukách, jsou dnes již zcela běžným jevem v zemích s rozvinutou veřejnou dopravou, Českou republiku nevyjímaje. První projekt, díky němuž už slouží cestujícím v Moravskoslezském kraji 21 elektronických tabulí v 18 městech, realizovala naše společnost v roce 2014,“ říká Aleš Stejskal, jednatel společnosti KODIS. Dodává, že na realizaci prvního projektu za necelých sedm milionů korun se také podařilo získat finance z Evropské unie prostřednictvím ROP Moravskoslezsko z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 15 procent z celkové částky poskytnul Moravskoslezský kraj.

„První projekt instalace informačních tabulí na frekventovaných zastávkách v našem kraji vzbudil mezi cestujícími pozitivní ohlasy. Nyní jsme, stejně jako v případě prvních 21 elektronických panelů, vytipovali se společností KODIS významné dopravné uzly ve městech a obcích, kde je větší pohyb cestujících, abychom jim usnadnili orientaci,“ říká Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Většina nových informačních tabulí je umístěna přímo na zastávkových sloupcích, zbytek tvoří menší (LCD) a větší (LED) samostatné tabule. Na tabulích jsou zobrazovány podle potřeby i informace o výlukách či změnách v dopravě i případné zpoždění spoje, pokud dopravce tuto informaci poskytuje. Pro nevidomé jsou do informačních tabulí nainstalovány reproduktory, zvukové informace o dopravě mohou spustit pomocí slepecké hole s vysílačem nebo speciálního mobilního ovladače.

Města, ve kterých jsou nové elektronické tabule instalovány: Bílovec, Bolatice, Brušperk, Břidličná, Budišov nad Budišovkou, Bystřice, Čeladná, Dětmarovice, Frenštát pod Radhoštěm, Fulnek, Horní Benešov, Hradec nad Moravicí, Klimkovice, Kobeřice, Kozlovice, Ludgeřovice, Město Albrechtice, Ostravice, Pržno, Příbor, Raškovice, Rychvald, Řepiště, Velká Polom, Vratimov a Vrbno pod Pradědem.

redakce Ostrava Online

 

 

 

 

 

 

 

« zpět do rubriky