Sloní samička Sumitra z ostravské zoo uhynula

Neděle, 24. 1. 2016, 13:07 - OSTRAVA - Smutná zpráva přišla z ostravské zoologické zahrady. V sobotu odpoledne došlo k náhlému úmrtí sloní samičky Sumitry, která přišla na svět v ostravské zoologické zahradě 4. února 2014. Vše se odehrálo nečekaně a velmi rychle.

Téměř dvouletá slonice v nedávné době překročila váhu 700 kilogramů a zdálo se, že navzdory všem známým a nepříliš nadějným prognózám úspěšně prospívá a roste - po narození nesála mateřské mléko a nepřijala tak v něm od matky látky, důležité pro její imunitní systém. Během pár hodin se však situace naprosto obrátila. Příčiny jejího úmrtí jsou zatím neznámé. Vše odhalí pitva.

Pavilon slonů zůstal dnes pro veřejnost uzavřen.

Navzdory úmrtí sloní samičky bude i nadále pokračovat sbírka vyhlášená ostravskou zoologickou zahradou v dubnu 2014 za účelem podpory renomovaného berlínského institutu, který se zaměřuje na výzkum sloních nemocí, zejména pak na sloní herpes virus. 

Na tuto nemoc, která má na svědomí životy desítek slůňat v zoologických zahradách, doposud neexistuje účinná vakcína ani lék. Od vyhlášení sbírky se podařilo shromáždit už přes půl milionu korun přičemž loni na podzim do Berlína putoval první čtvrtmilion.

Získané finance podpoří další výzkum tak, aby se do budoucna zvýšila šance na přežití sloních mláďat nejen v záchranných chovech v zoologických zahradách, ale i ve volné přírodě.



Foto: Pavel Vlček

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky