Slabozraký sportovec vyhrává běžecké závody

Pátek, 19. 2. 2016, 17:18 - KRNOV - Dvacetiletého Lubomíra Vachutku z Krnova celoživotně trápí silná slabozrakost. Naučil se s ní žít a vyhrává i mezinárodní běžecké závody. Ze soutěže na běžkách v Norsku si odvezl zlatou medaili, v Polsku zase zvítězil ve vytrvalostním běhu.

Vystudoval zahradnický obor ve Městě Albrechticích. Každý den trénuje a soustředí se na běžecké závody. Domů do Krnova přiváží medaile a významné umístění nejen z českých, ale i mezinárodních soutěží. Mladého sportovce Lubomíra Vachutku už v minulosti ocenilo město Krnov a přednedávnem ho přijala náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Věra Pálková. „Setkání s paní náměstkyní proběhlo ve velice přátelské a uvolněné atmosféře,“ vyprávěl dvacetiletý Lubomír Vachutka.

Jak se dostal ke svému oblíbenému sportu? Od první až do poloviny čtvrté třídy chodil na krnovskou základní školu, poté přešel na opavskou speciální školu pro zrakově postižené. Po ukončení základního vzdělání šel studovat čtyřletý obor ochranu a tvorbu životního prostředí do Města Albrechtic, kde se ale jeho třída po prvním ročníku rozpadla. Nakonec tedy vystudoval tříletý obor zahradník. 

Už na opavské základní škole ho vybrali do sportovního týmu, se kterým jezdil po různých závodech nejen po ČR, ale také v Polsku a Slovensku. „Ze začátku jsem na závody jezdit vůbec nechtěl, ale paní učitelka tělesné výchovy Iveta Hendrychová mě přemluvila a nakonec se mi závodění a cestování zalíbilo. Bylo to i proto, že na mezinárodních závodech zrakově postižených v polské Poznani, kde jsem byl čtyřikrát, jsem dokázal suverénně zvítězit v každém vytrvalostním běhu,“ řekl Vachutka.

Během svých běžeckých závodů a úspěchů se mladý sportovec setkal se Zbyňkem Ocáskem, který se postupně stal jeho trasérem. „Se Zbyňkem jsem začal spolupracovat, když se ozval na inzerát, při kterém mě měl doprovázet na závodě v Opavě v srpnu 2014. Závod se mnou sice neběžel, ale nabídl mi možnost společných tréninků. Od té doby spolu běháme téměř každý den, za týden celkem asi 100 kilometrů,“ pokračoval.

„Nejvíce mi pomáhá Zbyněk Ocásek jako můj sparingpartner, maminka Karin s jejím přítelem Tomášem, kteří se snaží mi zajišťovat dopravu na závody, i když to pro ně musí být velice těžké, rumunský běžec Serban Baciu, nadace Leontinka a město Krnov,“ dodal Lubomír Vachutka.

Dvacetiletý sportovec nejvíce vzpomíná na závody v Ridderrennet v Norsku, kde jeho kategorie měla běžet na běžkách 10 kilometrů. „Můj čas byl v cíli hodně vysoký, a proto pořadatelé hledali chybu. Zjistili, že jsem místo 10 běžel 20 kilometrů. Nakonec mi čas rozdělili na půl a po tomto rozdělení jsem v mé kategorii vyhrál,“ s úsměvem povídal Lubomír.

Z jeho posledních pěti závodů RunTour byl na pětikilometrové trati třikrát v první desítce z asi 500 účastníků, v Praze na RunTour z asi 1100 účastníků doběhl na 16. místě. Nejlepší čas měl v Olomouci, který byl 18:10 na pět kilometrů a 38:41 na 10 kilometrů. Dvakrát druhé místo a jednou místo první získal v závodech na běžkách v kategorii zrakově postižených do 19 let v Norsku.

Sedmnáctkrát startoval na běžeckém seriálu RunTour. Z toho dvanáctkrát běžel pět kilometrů a pětkrát 10 kilometrů. Posledních pět RunTourů běhá pět i deset kilometrů v jeden den. „Dále jsem absolvoval Vltava Run, dvakrát Silesia Kros půlmaratón, Iscarex – běh na Praděd, Opavskou míli a spoustu dalších. Na konci sezóny v listopadu běhám domácí závod, běh na 15 kilometrů Krnovskou Hrouzovku. V roce 2015 jsem v jednom víkendu absolvoval Jizerskou 25, firemní štafetu na tři kilometry a Jizerskou 50. Tentýž rok jsem ještě závodil na běžkách v Engadin maratonu ve Švýcarsku,“ vyjmenoval své běžecké závody Vachutka.

Obliba v běžeckém sportu mladému muži obnáší nemalé výdaje, především pořízení speciální obuvi a oděvu a výdaje na cestování po závodech. „Můj sport mě baví, proto z něj mám dobrý pocit. Ze soupeřů v běhu mám dobrý pocit, protože to nejsou jen soupeři, ale hodně z nich jsou kamarádi a navzájem se podporujeme. Byl bych proto nerad, kdybych se tomu nemohl věnovat,“ v závěru řekl dvacetiletý běžec Lubomír Vachutka, který by v letošním roce chtěl na RunTour zvládnout trasu pět kilometrů pod 18 minut a 10 kilometrů pod 38 minut a v červnu pak na olomouckém půlmaratónu běžet pod 1 hodinu a 30 minut.

Radek Vráblík

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky