Ostravák poběží 930 km - Od Baltu domů za 13 dnů pro rekord

František Hvizd na Adidas run v Dubai
František Hvizd na Adidas run v Dubai
Pátek, 6. 9. 2019, 8:23 - Zdolání tak velké vzdálenosti rozhodně nebude jednoduché, ale František věří, že díky svým běžeckým zkušenostem a tréninku to zvládne.
Když nemůžeš, přidej! Heslo slavného čtyřnásobného vítěze olympijských her Emila Zátopka. Tím se řídí i František Hvizd z Ostravy. Teď ho ale čeká výzva, před kterou by možná smeknul právě i samotný Zátopek. František totiž poběží zhruba dvaadvacetinásobný maraton od Baltu až domů. Hodlá to stihnout za 13 dnů a překonat nejen sám sebe, ale zapsat tak i nový Český rekord.

Podobně jako Forest Gump se jednoho dne rozhodl dnes osmatřicetiletý František, že bude běhat. “Běhání pro mě byla od počátku výzva. Vzniklo to tím, že jsem přijal svou vlastní výzvu na uběhnutí půlmaratonu a následně maratonu. A když se mi to povedlo, své výzvy posouvám dále,” říká František.
Jeho další výzva je běžet od moře domů. Zvolil si tak známé turistické místo v Polsku u Baltského moře, poloostrov Hel. Vyběhne ve čtvrtek 5. září 2019 z úplného konce poloostrova a čeká ho trasa dlouhá 930 kilometrů, kterou se pokusí zdolat za 13 dnů. “Někteří cestují na dovolenou letecky, jiní autem a já si svou dovolenou proběhnu. V průměru to vychází na denní uběhnutou vzdálenost 70 kilometrů, což je o něco méně, než dva maratonské závody denně,” dodává František.
Zpátky do Ostravy by měl doběhnout v úterý 17.září v odpoledních hodinách. A svůj výkon chce zapsat do České knihy rekordů. “Měl bych zdolat trasu, kterou doposud žádný jiný Čech běžecky nepodnikl, respektive není oficiálně evidována. Úspěch bych pak rád zapsal do České knihy rekordů vydávanou Agenturou Dobrý den, která eviduje české rekordy a kuriozity,” doplňuje František.
Standardně běhá delší tratě a závody v půlmaratonu i maratonu. “V současné chvíli mám za sebou několik maratonů ve 4 státech na 2 kontinentech a 1 domácí ultramaraton. Loni jsem za celý rok naběhal 1200 kilometrů. Letos jsem tuto metu dorovnal už 19. srpna,” konstatuje František.
Běh pojal vyloženě jako dovolenou a na cestě ho podpoří kamarádi. Má zajištěno doprovodné auto, které mu poveze vše nezbytné a také dobrovolníky, kteří mu zajistí podporu. “Doprovod se mnou bude maximálně 3 dny, pak předá štafetu dalšímu supportu. Za každou osobní, finanční či jakoukoliv jinou pomoc budu velice rád. A pokud si se mnou bude chtít jít někdo jen zaběhat, tak rozhodně může,” říká František.

« zpět do rubriky