Oceláři v Bruselu demonstrují proti dovozu levné oceli z Číny

foto: Třinecké železárny
foto: Třinecké železárny
Pondělí, 15. 2. 2016, 11:11 - TŘINEC - Třinecké železárny se připojily k protestům evropského ocelářského průmyslu proti zavedení tržního statutu Číny (MES). Včera odpoledne vyrazilo dvěma autobusy do Bruselu na plánovanou demonstraci ocelářských firem v Evropě přibližně 60 zaměstnanců hutě. Připojilo se k nim 21 zaměstnanců akciové společnosti Vítkovice Steel a 20 pracovníků společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Udělení statutu tržní ekonomiky by zásadně omezilo možnosti evropských firem bránit se dumpingu ze strany nekalé čínské konkurence. „Jsme přesvědčeni o tom, že Evropa by si měla hájit svou pozici ve strategickém odvětví se stovkami tisíc kvalifikovaných zaměstnanců. Měla by zabránit rostoucím dovozům ze zemí, které nejsou členy unie, nefungují na podmínkách volného trhu a navíc nesplňují technická kritéria EU,“ míní Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren. Poděkoval také všem zaměstnancům, že se zodpovědně postavili za svůj um, který uplatňují při výrobě kvalitní české oceli.

Evropská ocelářská asociace (EUROFER) požaduje po politicích přísné, transparentní a komplexní posouzení situace, která nastane po udělení statutu Číně v Evropě z hlediska zaměstnanosti, ekonomického růstu a investic. Podle vyjádření asociace Čína neplní kritéria, podle nichž by mohla být považována za tržní hospodářství a vyvíjí tlak na evropské politiky, aby jí status byl udělen předčasně.

Hlavními důvody je, že Čína nefunguje na podmínkách volného trhu. Je zde státem dotovaná výroba oceli, zlevněná energie (nebo zdarma), výhodné půjčky, státní podpora jednotlivých firem, daně do podpory vývoje a další. Ocel z Číny navíc není vyráběna ekologicky.

Jako příklad lze uvést, že bylo do Evropy v roce 2015 dovezeno 7 milionů tun oceli z Číny. „Kdyby byl tento objem vyroben v Evropě, znamenalo by to emise CO2 ve výši zhruba 9,7 milionů tun, zatímco v Číně to bylo téměř 14 milionů tun. Jednoduše řečeno, čínská ocel není vyráběna šetrně k životnímu prostředí tak jako v evropských firmách,“ dodal Jan Czudek.

Čína má nadměrnou kapacitu výroby oceli, více než dvojnásobek celkového objemu EU a vývozy z Číny se za poslední rok a půl zdvojnásobily, udělení tržního statusu zhorší již tak špatné podmínky na trhu způsobené dumpingem oceli v EU.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky