Mladý sup hnědý odcestoval do Holandska na námluvy

Pátek, 29. 1. 2016, 13:25 - OSTRAVA - Mladý samec supa hnědého odcestoval z ostravské zoologické zahrady do zoo v Holandsku, kde by si měl najít partnerku. Jakmile nově sestavený pár dospěje, bude pomáhat při záchraně tohoto majestátního dravce v evropské přírodě.

Sameček je třetím úspěšně odchovaným mládětem našeho chovného páru a prvním, které pár odchoval po stěhování do nové lesní voliéry na Cestě vody. Nevěděli jsme, jak se ptáci v novém prostředí zachovají a jak rychle se adaptují.

„Bylo pro nás úžasným překvapením pozorovat páření a pak 2. března vidět samici, jak celý den sedí v hnízdní boudě, což znamenalo, že snesla vejce. Nechtěli jsme pár nijak vyrušovat, proto jsme se rozhodli do hnízdění nijak nezasahovat, neproběhla ani kontrola vejce. Bylo to jejich první hnízdění v nové voliéře a chtěli jsme, ať mají klid a nic je neruší. Po 54 dnech inkubace, tedy 24. dubna 2015 se na hnízdě opravdu začalo něco dít, samice se často nad hnízdem skláněla a její chování napovídalo, že pomáhá klubajícímu se mláděti z vejce. Vše jsme pozorovali jen z dálky dalekohledem. Následující dny jsme viděli, jak samice mládě zcela prokazatelně vyvrhováním natrávené potravy krmí, i když samotné mládě jsme v hnízdní dolíku neměli možnost vidět ještě poměrně dlouho,“ popisuje zooložka Adéla Obračajová.

Mládě vyrostlo a 4. prosince 2015 bylo přemístěno do jiné voliéry, podobně jako v přírodě opouštějí mladí jedinci rodné hnízdo. Rodiče tak získají potřebný klid, aby se připravili na další hnízdní sezónu. Při odchytu byla mláděti odebrána krev na určení DNA (je to tedy samec) a bylo načipováno. V rámci mezinárodního projektu na záchranu supů hnědých byl koordinátorem chovu mladý samec doporučen pro Zoo Rhenen v Holandsku, kam odcestoval toto úterý. Ve svém novém domově bude vypuštěn do seznamovací voliéry s dalšími mladými jedinci, kde si v následujících letech, doufáme, najde svou životní družku a následně posílí chovatelskou základnu supů hnědých v lidské péči.  

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky