Evropská komise zažalovala Česko kvůli odpadu v Polsku

Pátek, 22. 7. 2016, 17:16 - PRAHA, BRUSEL - Evropská komise zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala od Polska zpět 20 tisíc tun údajně nebezpečného odpadu. Zatímco Česko dosud tvrdilo, že se jedná o schválené palivo, vyrobené za použití kalů ze sanace ostravských lagun, Evropská komise si myslí, že jde o nebezpečný odpad a že by si ho Česko mělo z Polska odvézt.

Látka, podle Bruselu složená z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého, byla českým provozovatelem koncem roku 2010 odeslána do polských Katovic. Směs byla vyrobena s použitím kalů z ostravských lagun, jejichž sanaci z pověření státu a přes podnik Diamo prováděla firma Geosan. Ta pak výsledný výrobek distribuovala v ČR i v Polsku.

Polsko zásilku, určenou původně pro polskou energetiku, odmítá přijmout a s odvoláním na nařízení o přepravě odpadů uvádí, že se jedná o nebezpečný odpad, který má být vrácen na místo původu. Evropská komise je stejného názoru a dnes upozornila, že pokud se příslušné orgány v zemi určení a v zemi původu nemohou dohodnout na tom, zda je nějaká zásilka odpad či ne, musí se s ní zacházet jako s odpadem - země původu ji tedy musí vzít zpět.

Komise na případ sporné zásilky poprvé upozornila v listopadu 2014 a vyzvala proto Česko k jejich odvozu zpět na české území.

„Vzhledem k tomu, že české orgány toto zpětvzetí stále odmítají, postupuje Komise věc Soudnímu dvoru EU,“ uvedla komise v tiskové zprávě.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky