Do rozvoden v našem kraji bylo investováno přes půl miliardy

Pátek, 26. 2. 2016, 12:57 - OSTRAVA - Restrukturalizace průmyslu v Moravskoslezském kraji mění nároky na energetiky, od kterých se nyní očekávají kvalitní dodávky elektřiny do nově vznikajících zón i pro další firmy, jež v regionu rozšiřují svou výrobu. Společnost ČEZ Distribuce ze Skupiny ČEZ na to reaguje koncepční modernizací rozvoden i elektrického vedení. V posledním období investovala do rozvoden v Albrechticích, Nošovicích, Lískovci a Novém Jičíně více přes 600 milionů korun.

Energetici se tím připravují na možný příchod nových investorů i postupné zvyšování výroby firem působících zejména v automobilovém průmyslu. Nejde přitom jen o rozvodny, ale také výstavbu nového vedení, například na Novojičínsku. „Téměř devět kilometrů dlouhé vedení mezi rozvodnami v Novém Jičíně a Suchdole nad Odrou zvýšilo naše kapacity a možnosti dodávek především pro velké odběratele na Karvinsku, Ostravsku, Frýdeckomístecku a Novojičínsku,“ vysvětlil Jiří Kudrnáč, ředitel úseku Obnova a údržba distribuční soustavy ČEZ Distribuce.

Bezmála půl miliardy investovali energetici do rekonstrukce rozvodny v Albrechticích na Karvinsku. „Modernizace umožní pokračování rozvoje distribuční soustavy, připojení dalších odběratelů i nových zdrojů,“ dodal Kudrnáč.

Další investice společnosti ČEZ Distribuce za více než 100 milionů korun zajistí vyšší spolehlivost dodávek elektřiny do zón v Mošnově a Nošovicích a zároveň rychlé připojení potencionálních investorů v průmyslové zóně v Hladkých Životicích. Přes 90 milionů firma investovala do oblasti napájené z rozvodny Lískovec na Frýdecko-Místecku, do které jsou připojeny významné zdroje například z Třebovic a Dětmarovic. Z tohoto místa jsou napájeny velké průmyslové firmy z regionu, od Biocelu Paskov až po nové společnosti sídlící v mošnovské zóně. Další desítky milionů šly na rozšíření rozvodny v Nošovicích, která zajišťuje dodávky mimo jiné pro společnost Hyundai a její dodavatele. Cílem je zvýšení zkratové odolnosti rozvodny, navýšení transformačního výkonu a zajištění spolehlivé vazby mezi přenosovou soustavou ČEPS a distribuční soustavou společnosti ČEZ Distribuce.

„Pro zachování zaměstnanosti a prosperity v Moravskoslezském kraji bude v příštích letech důležité, jestli se nám podaří vytvořit podmínky pro příchod nových firem. Jsem rád, že si to energetici uvědomují a realizují velmi odpovědné a promyšlené investice,“ dodal k tomu náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a územní plánování Ivan Strachoň.

ČEZ Distribuce, a. s. provozuje na území České republiky vedení v délce 162 583 kilometrů s více jak 3,5 miliony odběrných míst. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky