Celníci obelstili prodejce nezdaněného minerálního oleje

Úterý, 2. 2. 2016, 10:47 - OSTRAVA - Odhalení téměř 11 000 litrů minerálního oleje bez dokladů potvrzující řádné zdanění, to je výsledek precizní práce moravskoslezských celníků.

Celníky z referátu vyhledávání v oblasti daní zaujal internetový inzerát, ve kterém se nabízel k prodeji minerální olej k pohonu motorů.

Po jeho ověření zahájili akci. Jejich cílem byl objekt bývalého JZD v okolí Fulneku, ve kterém se nacházel stavební bazar. Před samotnou kontrolou nakoupili, v rámci kontrolního nákupu, pracovníci České obchodní inspekce 20 litrů minerálního oleje, a to 15 korun za litr.

Prodávající jim řekl, že se jedná pouze o vzorky, protože běžně se prodává množství 200 litrů oleje skladovaného v sudech a v případě odběru více jak 2 000 litrů bude poskytnuta sleva.

Celníci se po tomto nákupu prodávajícímu prokázali služebními průkazy, sdělili mu účel kontroly a přistoupili k místnímu šetření. Majitel oleje se celníkům přiznal, že skutečně skladuje minerální oleje a vzápětí zpřístupnil všechny jeho pronajaté prostory.

Kontrolou bylo zjištěno, že minerální oleje jsou ukryty na půdě nad prodejnou a dále také v její přilehlé místnosti. Oleje byly uskladněny v plastových kontejnerech, plastových i kovových sudech o objemu 200 litrů, dále v kanystrech a barelech různého objemu v celkovém množství 10 940 litrů.

V průběhu kontroly prodávající nepředložil žádné doklady prokazující zdanění nebo oprávněného nabytí bez daně skladovaných minerálních olejů, nabízených a určených k použití pro pohon motorů nebo výrobu pohonných směsí. Nejednalo se ani o skladování vybraných výrobků - minerálních olejů pro osobní spotřebu. Jednalo se o zboží určené pro podnikání.

Na základě všech zjištěných skutečností celníci minerální oleje, deklarované jako odpadní motorové a hydraulické oleje v množství 10 940 litrů zajistili. Zboží bylo umístěno ve skladových prostorách Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Případ byl postoupen na oddělení Správního trestání celního úřadu k dalšímu vyšetřování.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky