Vsetín si dnes připomíná Památný den sokolstva

Památný den Sokolstva
Památný den Sokolstva
Pátek, 8. 10. 2021, 15:05 - V roce 2019 se stal zákonem 8. říjen Památným dnem sokolstva. Vyvěšením sokolské vlajky se k uctění památky českého sokolstva již podruhé připojila i vsetínská radnice. Slavnostního ceremoniálu se dnes ráno zúčastnili i představitelé města starosta Jiří Růžička, místostarostka Simona Hlaváčová a místostarosta Pavel Bartoň.

Památný den sokolstva si připomínáme v den, kdy Reinhard Heydrich krátce po svém příchodu do protektorátu v roce 1941 zahájil faktickou likvidaci sokolské organizace a jejich čelných představitelů. Zásah proti sokolům gradoval v noci ze 7. na 8. října 1941, kdy byla zahájena „Akce Sokol". Při ní byli systematicky zatýkáni členové vedení sokolské obce, žup i funkcionáři sokolských jednot. Celkem bylo postiženo asi 1 500 sokolů. Ještě během vlny zatýkání, 8. října 1941, podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské. Hlavním argumentem byla skutečnost, že organizační aparát Sokola sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

 Aktem vyvěšení vlajky symbolicky Vsetín uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid podílejících se na přípravách atentátu na Reinharda Heydricha, ale i všechny sokoly, kteří padli během 1. světové války v řadách československých legií bojujících za vznik samostatného státu, stejně jako sokoly a sokolky z řad 3. protikomunistického odboje. „Na tyto události nesmíme zapomenout, měli bychom si je neustále připomínat,“ řekl starosta Vsetína Jiří Růžička.

« zpět do rubriky