Je libo líčka?

Poslední dobou se v nabídce restaurací objevuje na jídelních lístcích v různé úpravě pozapomenutá lahůdka - hovězí líčka. Je to možné? A z hovězí hlavy, když jsou lebka a mozek považovány za takzvaný specifikovaný rizikový materiál, který je určen k likvidaci? Ano, je to možné.

I když na tuto otázku již pracovníci státní veterinární správy odpovídali nejednou, uvádějí následující: pokud je poražené zvíře, to je kráva nebo býk, shledáno veterinárním inspektorem na jatkách zdravým a posouzené jako poživatelné bez omezení, je tedy poživatelné i maso z hlavy. 

Toto maso, líčka, je možné z hlavy stanoveným způsobem vytěžit. Zásadní je, aby se nedostala mícha, nebo mozek do kontaktu s masem. Proto se po oddělení hlavy ucpává týlní otvor, foramen occipitale magnum, tedy otvor, kudy z lebky vystupuje mícha směrem do páteře a dále otvor po vstřelu omračovacím přístrojem v čelní kosti.

Tím se zamezí možnosti kontaminace pracovního stolu mozkomíšním mokem a lze vytěžit oblíbená líčka.

Je tedy možné si na líčkách bez obav pochutnat.

redakce Ostrava Online

 

Zpět do rubriky Co jíme