Potraviny s nejvyšším množstvím pesticidů

Velká část z produkce, dnes prodávané v supermarketech, je dodávána zemědělci používajícími obvyklé zemědělské metody. Jinými slovy pěstují produkty za použití chemickýchh hnojiv, pesticidů a herbicidů. Mnoho vědeckých studií naznačuje, že účinky syntetických pesticidů mohou být škodlivé pro naše zdraví, jedna studie nasvědčuje, že konzumace pesticidů může vést u dětí k ADHD, v jiných případech může expozice vést k mnoha formám rakoviny, neplodnosti a vadám plodu.

Spolu s mnoha mizernými produkty tvářícími se jako potraviny je tu řada látek, která se dostává při konzumaci do našich těl. Pokud jsme vystaveni těmto syntetickým látkám roky, naše těla se zahltí a naše „čistící“ mechanismy přestanou pracovat. Výsledkem je u mnoha lidí rozvinutí nemocí, protože naše tělo už nemůže účinně odstraňovat tyto toxiny. S cílem pomoci vašemu tělu k odpočinku od tohoto chemického útoku jsme navrhli potraviny které by měly být kozumovány jako organické – bio. Níže uvedené potraviny jsou jedny z nejtoxičtějších pro naše tělo, pokud pocházejí z konvečních zdrojů. Podle Environment Working Group (EWG) obsahují ve srovnání s jinými tyto potraviny nejvíce pesticidů a to jak na nich, tak i uvnitř. Takže pokud uvažujete o přechodu na bio, navrhujeme počítat s potravinami níže jako prvními vhodnými při přechodu.

12 potravin s nejvyššími hodnotami pesticidů (seřazeno od nejnižších hodnot)

1. Jablka: obsahují 42 zbytků známých pesticidů. Z nich je 7 známých či možných karcinogenů, 19 podezřelých narušitelů hormonů, 10 neurotoxinů, 6 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 17 včelích toxinů

Česká jablka se nesmějí voskovat, ale stříkat ano a pesticidy jsou tedy na slupce, kterou když oloupeme, přijdeme o mnoho dobrých látek. Lepší budou asi „obyčejnější jablka“ klídně i s červíkem.

2. Třešně: obsahují 42 zbytků známých pesticidů. Z nich je 7 známých či možných karcinogenů, 22 podezřelých narušitelů hormonů, 7 neurotoxinů, 8 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 18 včelích toxinů

Dovozové třešně obsahují značené množství „ochranných rostlinných prostředků“, nejlepší je si je natrhat.

3. Fazole: obsahují 44 zbytků známých pesticidů. Z nich je 8 známých či možných karcinogenů, 22 podezřelých narušitelů hormonů, 11 neurotoxinů, 8 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 18 včelích toxinů

4. Kapusta: obsahuje 46 zbytků známých pesticidů. Z nich je 9 známých či možných karcinogenů, 25 podezřelých narušitelů hormonů, 10 neurotoxinů, 8 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 25 včelích toxinů

V listech kapustech se můžou hromadit težké kovy a tedy i použité pesticidy.

5. Špenát: obsahuje 48 zbytků známých pesticidů. Z nich je 8 známých či možných karcinogenů, 25 podezřelých narušitelů hormonů, 8 neurotoxinů, 6 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 23 včelích toxinů

Jeho hnojení dusíkatými hnojivy vede k nárůstu obsahu nitrátu v listech

6. Paprika: obsahuje 49 zbytků známých pesticidů. Z nich je 11 známých či možných karcinogenů, 26 podezřelých narušitelů hormonů, 13 neurotoxinů, 10 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 19 včelích toxinů

Zejména španělské a turecké papriky jsou silně zatíženy pesticidy.

7. Hlávkový salát: obsahuje 51 zbytků známých pesticidů. Z nich je 12 známých či možných karcinogenů, 29 podezřelých narušitelů hormonů, 9 neurotoxinů, 10 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 21 včelích toxinů

8. Borůvky: obsahují 52 zbytků známých pesticidů. Z nich je 8 známých či možných karcinogenů, 24 podezřelých narušitelů hormonů, 14 neurotoxinů, 7 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 21 včelích toxinů

Není nad to si je nasbírat v lese.

9. Jahody: obsahují 54 zbytků známých pesticidů. Z nich je 9 známých či možných karcinogenů, 24 podezřelých narušitelů hormonů, 11 neurotoxinů, 12 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 19 včelích toxinů

Dovozové jahody jsou často ošetřeny postřikem, lepší je dávat přednost tuzemským s ověřeným původem.

10. Jarmuz: obsahuje 55 zbytků známých pesticidů. Z nich je 9 známých či možných karcinogenů, 27 podezřelých narušitelů hormonů, 10 neurotoxinů, 10 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 23 včelích toxinů

11. Broskve: obsahují 62 zbytků známých pesticidů. Z nich je 10 známých či možných karcinogenů, 29 podezřelých narušitelů hormonů, 12 neurotoxinů, 11 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 25 včelích toxinů

Jako extrémně lákáve pro škůdce se používá hodně pesticidů, více jich bude v dovozových.

12. Celer: obsahuje 64 zbytků známých pesticidů. Z nich je 13 známých či možných karcinogenů, 31 podezřelých narušitelů hormonů, 12 neurotoxinů, 14 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 20 včelích toxinů

Stojí za zmínku

- Brokolice: Obsahuje 33 známých reziduí pesticidů

- Okurky: Obsahují 35 známých reziduí pesticidů

- Hrozny: Obsahují 34 známých reziduí pesticidů

- Brambory: Obsahují 37 známých reziduí pesticidů

- Rajčata: Obsahují 35 známých reziduí pesticidů

5 potravin obsahujících nejméně zbytků pesticidů

Banány: obsahují 12 zbytků známých pesticidů. Z nich jsou 4 známé či možné karcinogeny, 7 podezřelých narušitelů hormonů, 2 neurotoxiny, 5 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 2 včelí toxiny

Slupky banánů se smějí automaticky ošetřit postřikem, protože se nepředpokládá, že by je někdo konzumoval.

Grapefruit: obsahuje 11 zbytků známých pesticidů. Z nich jsou 4 známé či možné karcinogeny, 4 podezřelé narušitelé hormonů, 4 neurotoxiny, 4 toxiny škodící vývoji a reprodukci a 2 včelí toxiny

Mandle: obsahují 9 zbytků známých pesticidů. Z nich je 1 známý či možný karcinogen, 4 podezřelé narušitelé hormonů, 3 neurotoxiny, 0 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 4 včelí toxiny

Chřest: obsahujě 9 zbytků známých pesticidů. Z nich je 1 známý či možný karcinogen, 7 podezřelých narušitelů hormonů, 4 neurotoxiny, 3 toxiny škodící vývoji a reprodukci a 5 včelích toxinů

Cibule: obsahujě 1 zbytek známých pesticidů. Z nich je 0 známých či možných karcinogenů, 0 podezřelých narušitelů hormonů, 0 neurotoxinů, 0 toxinů škodících vývoji a reprodukci a 0 včelích toxinů

Při nákupu vždy zvažte nákup bio výrobků. Ještě lépe, i k zajištění čerstvosti, kupujte co nejvíce místní potraviny. Pokud si koupíte místní a zároveň bio, máte jistotu, že produkt je bez pesticidů a plný živin. V návaznosti na to je také se dobré vyhnout geneticky modifikovaným potravinám. Chcete-li si zkontrolovat obsah pesticidů v jiných potravinách, můžete navštívit: http://www.whatsonmyfood.org/index.jsp. Nahrazením 12 potravin nejvíce zamořených pesticidy za bio můžete eliminovat až 80%  pesticidů z vaší stravy.

pozn.

V čechách to vidím asi takto: Bio je pro většinu lidí drahé, místní se dá koupit, časté jsou farmářské trhy i když původ potravin tam je nejistý. Pokud se jedná o peníze, tak si v čechách nemůžete být moc jistí. Nejlepší je mít to „pod kontrolou“ – tedy pěstovat si potraviny sám nebo je odebírat od někoho důvěryhodného, známého či prověřeného.

Zdroj: http://www.greenmedinfo.com

http://toxio.cz/

Zpět do rubriky Co jíme