Maso se smí namlít jen před zákazníkem

Mleté čerstvé maso musí být připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kilogramů nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili tuto surovinu odstranit a byla uložena pokuta.

Za uplynulých 14 dní inspektoři opět shledali v některých prodejnách výrobky s prošlým datem spotřeby: v Mariánských Lázních 1,2 kg tokajské klobásy, v Moravské Ostravě 1 kg sušeného špeku a sýr ve slaném nálevu, ve Frýdku-Místku téměř 5 kg uzené rolované plece a v Benešově přes 8 kg chlazených kuřecích čtvrtek. Ve všech případech opět nařídili neškodné odstranění, tj. likvidaci a bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

U výrobce v Brumově Bylnici byla u uzené kýty zjištěna přítomnost listerií, bylo nařízeno 46,8 kg zlikvidovat a provést sanitaci výrobních prostor.  Výrobu lze obnovit až po laboratorním průkazu bezpečnosti této potraviny ze zkušební výroby. Bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Z důvodu nedodržení skladovací teploty nařídila krajská veterinární správa v Pardubickém kraji zlikvidovat přes 6 kg salámů (11 kusů), které byly skladovány při teplotě přes 20 °C, přičemž výrobce uvádí na etiketě podmínky skladování 1 – 4 °C.

V Jihomoravském kraji příjemce z Hodonína nenahlásil krajské veterinární správě příjem 6 242 kg klobás ze Slovenska, což je v rozporu s nařízením vlády - nahlásit krajské veterinární správě 24 hodin předem každý příjem, aby mohla být provedena veterinární kontrola.

Jak na závěr uvedl Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy, je ve všech případech pochybení vždy zahájeno správní řízení, jsou nařízena opatření, která veterinární inspektoři následně kontrolují a vždy jsou ukládány pokuty.

foto: Matěj Baťha, Wikipedie

red

Zpět do rubriky Co jíme