Hrušky

Plody hrušní jsou sladké, šťavnaté, snadno stravitelné. Děti mají velice rády hrušky, jak syrové, tak i kompotované. Málokdo ale ví, že hrušky mají mnoho léčebných účinků a nevyvolávají alergie, Takže se hodí do dětské stravy i pro různé diety. Také mají nízkou energetickou hodnotu, a tak se hodí i pro redukční diety.

Hrušky obsahují málo sodíku a chlóru, proto se hodí v neslaných dietách. Obsahují zato mnoho draslíku a tak jsou močopudné. Dále obsahují vápník, hořčík, fosfor, křemík, železo, měď a zinek. Vlastnosti těchto minerálních látek se hruška hodí pro chelatuční terapii, při níž se v potravinách obsažené těžké kovy a jedovaté látky jako je olovo, rtuť, kadmium, nebo konzervační látky neutralizují a vylučují z těla ven

Hrušky mají snížený obsah vitamínu C, vitamíny B1 a B2 a provitamín A. Přesto jsou pro obsah jiných cenných látek lidskému zdraví prospěšné. Obsah pektinu, třísloviny a vlákniny působí ochranně na sliznici žaludku a střev. Jsou doporučovány při onemocnění cévního oběhu, ledvinových chorobách. Hrušky jsou bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro růst a krvetvorbu.

Recepty:

Z hrušek děláme kompoty, přesnídávky, mošty, přidávají se do moučníků, suší se. Velice chutné jsou vařené hrušky polité vanilkovým nebo čokoládovým krémem se šlehačkou.

Ochlazující hruškový kompot (snižuje teplotu)

2 velké tvrdé hrušky, skořice a 2 hřebíčky, máta, 1 vanilkový cukr

Hrušky oloupeme a uvaříme do měkka se skořicí a hřebíčkem, přidáme větvičku máty peprné a 1 vanilkový cukr. Vaříme ještě 2 minuty. Necháme vychladnout, vytáhneme mátu, hřebíček a skořici. Hrušky rozmixujeme. V létě vychladíme a podáváme jako osvěžující svačinku.

Orientální hrušky

4 velké hrušky, 3 lžíce medu, 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů, špetka zázvoru.

Hrušky loupeme, zbavíme jádřinců a obalíme ve směsi medu, ořechů a zázvoru. Pak položíme na plech a v mírné troubě opečeme.

Nakrájíme hrušky na měsíčky a dáme na talířek. Je to dobrá a zdravá svačinka a našim blízkým určitě bude chutnat. Hrušky můžeme konzumovat od léta do jara.

Zpět do rubriky Co jíme