Zimní cesta Jana Martiníka

Pondělí, 13. 2. 2017, 19:00 -

Skvělý basista Jan Martiník, který se narodil v Ostravě v roce 1983, je jediným českým sólistou v souboru Státní opery Unter den Linden v Berlíně. Před rokem se mimo jiné zaskvěl na slavnostním koncertě ke 120. výročí založení České filharmonie ve Dvořákových Biblických písních.

Do Ostravy zavítá 1. března, kdy zde v doprovodu ředitele České filharmonie Davida Marečka uvede Jeden z nejslavnějších písňových cyklů vůbec, který se sotva kdy oposlouchá - Schubertovu Zimní cestu.

„Dovolím si říct, že jsme s Davidem přátelé. Poznali jsme se v roce 2012 díky zájezdu České filharmonie do Austrálie, na kterém jsem zpíval Dvořákovy Biblické písně. Strávili jsme spolu mnoho hodin v letadle a vysloveně jsme si padli do oka i do noty. Náš rozhovor vlastně odstartovalo to, že jsem se mu svěřil, že můj nejoblíbenější klavírista je Krystian Zimerman. A to jsem se trefil, protože mi řekl, že i on ho má hodně rád. Postupně jsme nacházeli další styčné body. Nápad na spolupráci přišel později. Já jsem už delší dobu chtěl dělat Schubertovu Zimní cestu, což je podle mého názoru naprosto zásadní cyklus písní. V Německu jsou hodně známé a oblíbené. U nás nejsou doceněné a je to spíše okrajová záležitost, což je škoda, protože je to nádherná hudba. S Davidem jsme se o ní bavili, a když se objevila příležitost, tak jsme se domluvili, že je spolu uděláme. Kromě Ostravy v březnu ještě vystoupíme v Brně, Plzni, Praze a ve Zlíně,“ odpovídá na otázku, kde, kdy a jak se zrodila jeho spolupráce s Davidem Marečkem, Jan Martiník.

Koncert se koná 1. března v Domě kultury města Ostravy a začíná v 19 hodin.

Vstupenky v ceně 150 korun můžete zakoupit v Janáčekpointu, pobočkách Ostravského informačního servisu nebo online na www.jfo.cz, kde najdete i rozhovor s protagonistou koncertu a soutěž o 2 vstupenky.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky