Výstava v ostravské Kafárně sbližuje zdravé a nemocné

Úterý, 18. 10. 2016, 13:51 - OSTRAVA - O tom, jaký je život s duševním onemocněním a o tom, jak ho zvládat, je výstava v prostorách ostravské Kafárny, která už deset let pomáhá lidem s duševním onemocněním. Prostřednictvím uměleckého vyjádření se autoři snaží propojit světy nemocných a zdravých lidí. Výstava s názvem Setkání je zároveň součástí akce Týdny duševního zdraví, která působí na veřejnost, aby neodsuzovala ty, kteří mají duševní nemoc a také podporuje lidi v tom, aby si uměli své potíže přiznat a nebáli se vyhledat pomoc. Uspořádání výstavy podpořila Nadace ČEZ příspěvkem ve výši 40 850 korun.

Právě umění a kulturní zážitky jsou podle organizátorů jednou z cest jak odstraňovat zažité předsudky a přispívají k veřejné diskusi o duševním zdraví. Spirála o.p.s. nabízí v Ostravě službu sociální rehabilitace. Provozuje dvě veřejné tréninkové kavárny Kafárna a Klub Kafe Ostrava, ve kterých zaměstnává osoby se zdravotním postižením, zejména duševně nemocné, nebo ty kteří mají s duševní chorobou zkušenost z dřívějška. Obě kavárny jsou otevřené pro širokou veřejnost a kromě skvělé kávy nabízejí i domácí pečené moučníky.

Výstava se snaží přispět k řešení stále palčivějšího společenského problému v podobě stigmatizace duševně nemocných lidí. „Medializace případů násilných činů spáchaných lidmi s diagnózami psychických nemocí velmi negativně přispívá k jejich vnímání většinovou společností. Cítíme tak potřebu setkávání zdravých lidí s duševně nemocnými v pozitivním kontextu, které může všem zúčastněným pomoci k postupnému získávání jiného náhledu na situaci,“ uvedla Eva Krestová ze Spirály o.p.s., provozovatele tréninkové kavárny, jejíž prostory nyní umožňují duševně nemocným lidem prezentovat svou autorskou tvorbu.

Uspořádání výstavy k desátému výročí fungování Kafárny podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, jež je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Spirála podporuje duševně nemocné, kterým nabízí pomoc při stabilizaci jejich zdravotního stavu jak přímo, tak i svým důrazem na osvětovou činnost a snahou zapojovat do veřejné diskuse i široké okolí. Proto jsme jí moc rádi pomohli v pomyslných oslavách, které navíc přispívají k  důležité kampani na destigmatizaci celé problematiky,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky