Výstava v Novém světě skončila. Vidělo ji přes 25 tisíc návštěvníků

Pondělí, 9. 1. 2017, 9:52 -

Od 28. září 2016 do 8. ledna 2017 se mohli návštěvníci ostravského Domu umění kochat výstavním projektem V novém světě s podtitulem Podmínky modernity 1917–1927, který připravil Karel Srp ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě a Národní galerií v Praze. Expozice rozdělená do devíti sekcí ve všech sálech Domu umění představila české umění první poloviny dvacátého století v podání známých jmen i nově objevených autorů. Výstavu si prohlédlo 25 422 návštěvníků.

Expozice uzavřela výstavní projekty, které pro galerii připravil kurátor Karel Srp. „Pan Srp pro nás během osmi let nově zmapoval výtvarné umění první poloviny dvacátého století. Výstavy nás mnohé naučily a i díky nim jsme dnes schopni si troufnout na jiné velké projekty,“ vysvětluje Jiří Jůza, ředitel GVUO, a pokračuje „Prostřednictvím těchto projektů jsme se u zapůjčitelů zapsali jako seriózní galerie, která plní své závazky a o zapůjčená díla se pečlivě stará. Ve výstavním světě je to velmi důležité.“

Výstavu opakovaně navštěvovali nejen obyvatelé regionu, vraceli se i zájemci z Čech a příhraničí. Průměrná denní návštěvnost vzrostla v posledním týdnu na 919 osob. Poslední neděli výstavními sály prošlo 1966 lidí. Výstava zdolala také několik rekordů, například v množství vystavovaných autorů (54), které bylo dosud nejvyšší ve výstavní historii galerie nebo v množství zapojených kurátorů.

Výstava představila malby, kresby, grafiky, plastiky a fotografie. Představeno bylo více než dvě stě artefaktů. Expozici doprovodila také řada kulturních aktivit. Uskutečnilo se 24 komentovaných prohlídek, kterých se zúčastnilo 718 návštěvníků. V rámci 134 vzdělávacích programů se do tvoření zapojilo 2142 dětí. Výpravný výstavní katalog vyjde vzhledem k náročné přípravě až po ukončení výstavy v průběhu letošního roku.

Po výstavě V novém světě galerie 17. ledna zahájí stálou expozici, kterou připravila Renata Skřebská, kurátorka GVUO, s názvem Tradice v proudu modernity. Výstava je zaměřena na prezentaci tradiční malby.  Zároveň bude otevřena expozice, která představí album s grafickými listy pod názvem Album 76. V úterý 24. ledna pak galerie zpřístupní výstavní projekt nazvaný Narušená imaginace s podtitulem Making Windows Where There Were Once Walls, který seznámí veřejnost se současnou evropskou malbou ze Sbírky Roberta Runtáka. Vernisáže se osobně zúčastní kurátorka Jane Neal a více než desítka vystavených autorů, z nejznámějších jmenujme Justina Mortimera, Martina Edera, Jonathana Wateridge, Roberta Fekete nebo Serbana Savu. Od 9. do 17. ledna bude ostravský Dům umění kvůli instalaci nových výstav pro veřejnost uzavřen.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky