Ve Slezském muzeu v Katovicích vystavuje své dosud nezveřejněné fotografie Vladimír Birgus

Úterý, 4. 4. 2017, 4:55 -

V nových prostorách Slezského muzea v Katovicích je až do 3. září 2017 k vidění rozsáhlá výstava vedoucího Institutu tvůrčí fotografie profesora a fotografa Vladimíra Birguse. Výstava byla zahájena velkolepou vernisáži 24. března. Výstava se řadí k zásadnímu počinu Vladimíra Birguse, s ohledem na obsáhlost a prezentaci dosud nezveřejněných fotografií z rané autorovy tvorby. K příležitosti výstavy byla vydána i dvousetstránková monografie shrnující Birgusovy profesní počiny.



Vladimír Birgus

Na zahájení výstavy, konané v sále muzea s několika sty návštěvníky, promluvila ředitelka katovického muzea Alicja Knast, kurátorka výstavy Danuta Kowalik-Dura, děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě profesor Zdeněk Stuchlík, zástupce vedoucího ITF Jiří Siostrzonek a také autor prezentovaných prací.

Kurátorka výstavy Danuta Kowalik-Dura vyslovila potěšení nad tím, že výstava mohla být realizována právě v muzeu v Horním Slezsku, Jiří Siostrzonek odlehčil úvodní slova výstavy humorně pojatými vzpomínkami na svého dlouholetého kolegu Vladimíra Birguse a děkan Zdeněk Stuchlík připomenul Birgusovo dlouholeté působení ve funkci vedoucího Institutu tvůrčí fotografie FPF SU.

„Katovická výstava se bezesporu zařadí ke klíčovým počinům Vladimíra Birguse, a to nejen s ohledem na monumentální prostory nedávno otevřeného muzea, ale také proto, že zde autor prezentuje řadu dosud nezveřejněných černobílých fotografií ze své rané tvorby, kdy syrově a přesto vizuálně působivě zachycoval život v komunistických zemích střední Evropy, a současně i nejnovější barevné fotografie z poslední doby,“ řekl k výstavě doktorand Institutu tvůrčí fotografie Ondřej Durczak.

K příležitosti výstavy byla vydána dvousetstránková monografie Vladimíra Birguse shrnující jeho profesní počiny a přinášející desítky černobílých a barevných fotografií od konce sedmdesátých let minulého století do letošního roku. Všechny texty v monografii jsou publikovány v polštině a angličtině, ale úvodní studie Danuty Kowalik-Dura je v českém překladu.

Výstava ve Slezském muzeu v Katovicích potrvá až do 3. září letošního roku.

 

« zpět do rubriky