V pátek startuje Maraton s roztroušenou sklerózou

Maraton s roztroušenou sklerózou
Maraton s roztroušenou sklerózou
Pondělí, 26. 2. 2018, 13:46 -

Desítky lidí z Frýdku-Místku, Ostravy a okolí si za čtyři dny nazují tenisky, oblečou sportovní oděv a vyrazí do Sanatorií Klimkovice. Startuje tady totiž Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). Sportu chtiví účastníci akce se připojí k dalším stovkám lidí po celé republice, kteří se rozhodli podpořit nemocné a účastní se 24hodinového cvičebního programu. Akci už posedmé pořádá Nadační fond IMPULS společně s Roskou Frýdek-Místek.

Sportovně dobročinný maraton MaRS odstartuje v pátek odpoledne na základně v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě celých 24 hodin. V průběhu se postupně přidávají další města a pomocí telemostu se propojují s Prahou. MaRS upozorňuje nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům prospívá. „Pravidelný pohyb společně se zdravým životním stylem a včasnou biologickou léčbou zásadně oddaluje vzplanutí nemoci a mírní její příznaky. Je důležitý nejen pro udržení fyzické kondice, ale zlepšuje také psychickou pohodu a výkonnost. Pacienti tak zůstávají déle práceschopní a žijí kvalitní život,“ vysvětluje MUDr. Olga Zapletalová, která se specializuje na léčbu roztroušené sklerózy ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Akce jako MaRS jsou velmi záslužné, protože podporují aktivní pohyb a všeobecnou osvětu o nemoci,“ říká lékařka. V celostátním Registru pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS, který Nadační fond IMPULS spravuje, je v Moravskoslezském kraji aktuálně evidováno přes 1170 lidí s roztroušenou sklerózou (RS). „Celkově léčíme v RS Centru Ostrava přes 2200 pacientů, které postupně do registru zadáváme,“ doplňuje MUDr. Zapletalová.

Cvičebního maratonu se kromě nemocných účastní jejich rodiny, přátelé, kolegové, terapeuti, lékaři. „Zapojit se ale může každý, kdo chce podpořit dobrou věc,“ říká za organizátory Helena Nováková, předsedkyně spolku Roska Frýdek-Místek, který letos přebírá pomyslný pořadatelský štafetový kolík od Rosky Ostrava, a doplňuje: „Vstupné je dobrovolné a výtěžek putuje na sportovní aktivity a nákup speciálních rehabilitačních pomůcek pro nemocné, na které zdravotní pojišťovna nepřispívá.“

V tělocvičně v Sanatoriích Klimkovice budou lidé cvičit v pátek 2. března od 16 do 20 hodin.

„Cvičit budeme formou kruhového tréninku, účastníci se naučí harmonizační sestavu 5 Tibeťanů a speciální čínské cvičení „8 kusů brokátů“, vyzkouší si různé posilovací stroje a elastická lana, chybět nebude ani cvičení přizpůsobené pro osoby s větším omezením pohybu,“ popisuje Helena Nováková.

Do maratonu se letos zapojí 33 měst z celé republiky i zahraničí. Kromě Klimkovic budou lidé souběžně cvičit také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Kouřimi, Kroměříži, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Plumlově, Plzni, Poděbradech, Praze, Teplicích, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí/Letohradě, Velkých Losinách, Žďáru nad Sázavou, Žirči u Dvora Králové nad Labem. V zahraničí se připojí slovenská Bratislava, Kalná nad Hronom, Ružomberok, Trnava a Vranov nad Topľou, švýcarské Valens, francouzské Rennes, turecký Izmir a po jednom městě z Polska a Finska.

Více informací o maratonu MaRS je k dispozici na: www.maratonmars.cz.  



Maraton s roztroušenou sklerózou
Maraton s roztroušenou sklerózou
Maraton s roztroušenou sklerózou
Maraton s roztroušenou sklerózou
 

« zpět do rubriky