Tomáš Klus zazpíval v Třinci pro Radost

Středa, 31. 8. 2016, 9:16 -

TŘINEC - Splnit jedno velké přání hendikepovaným klientům denního stacionáře Radost přijel do Třince známý zpěvák a herec Tomáš Klus. Po roční pauze před svým podzimním turné po českých a slovenských městech RECYKLUS TOUR, bez honoráře přicestoval z Prahy, aby zahrál svým třineckým fanouškům na Ozvěnách Mental Power. Akce připravená Knihovnou Třinec se konala v pátek 26. srpna od 20:00 na náměstí Svobody v rámci Třineckého kulturního léta. Na přání hvězdy koncert proběhl za mediálního utajení, tak aby Tomáš Klus mohl hrát jen a jen pro RADOST.

Zpěváka a třineckého rodáka na náměstí přivítali hendikepovaní s transparentem, kde se vyjímalo Tomášovo jméno. Ten je odměnil písněmi, kde nechyběla ani momentální improvizace, která vzbuzovala salvy smíchu. Jako odměnu za své vystoupení oblíbený zpěvák a dvojnásobný tatínek dostal od knihovny dětské knížky a od klienta stacionáře Radost, Mirka Konderly, dva obrazy.

Na závěr publikum shlédlo dva vítězné snímky desetiletí jubilejního mezinárodního festivalu Mental Power Prag Film Festival, ve kterých hráli ne-herci s mentálním a kombinovaným hendikepem. Diváci shlédli také hudební a taneční vystoupení založené na umělecké spolupráci lidí s postižením i bez. Představili se tanečníci ostravského občanského sdružení Bílá holubice a mladý třinecký klavírista s Aspergerovým syndromem, Denis Szalbot.

O Mental Power Prag Film Festivalu:

Mezinárodní filmový festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením, jehož pořadatelem a organizátorem je HENDAVER, o.s. Festival uvádí hrané filmy, ve kterých hrají výhradně lidé s mentálním a kombinovaným postižením. Hlavní myšlenkou festivalu je vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením a podílet se tak na jejich duševním rozvoji. Tato aktivita otevírá navíc zcela novou možnost společenské integrace postižených. Festival vznikl proto, aby pomohl těmto lidem vybočit z kolejí všedního života a umožnil jim zažít chvíle slávy a umělecké tvorby. Jde o projekt ojedinělý, který se doposud v České republice ani v zahraničí nekonal. Existují jiné festivaly, které mapují každodenní život lidí s postižením – divadelní, hudební i festivaly dokumentárních filmů. Festival hraných filmů však doposud neexistoval, přestože právě hraný film je žánrem, ve kterém lidé s postižením mohou AKTIVNĚ naplnit své umělecké nadání a vnímání. Hraný film je prostorem, v němž se střetávají hudba, tanec, divadlo – tedy umělecké polohy, které jsou pro tyto lidi tou nejpřirozenější a často i jedinou formou komunikace. Více na www.mentalpower.cz.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky