Řezbář Pavel Kufa převezme titul Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje

Sobota, 9. 12. 2017, 9:34 -

Muzeum Těšínska nominovalo řezbáře Pavla Kufu z Mostů u Jablunkova na udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje. Rada kraje nominaci schválila a Pavel Kufa bude oceněn za uchovávání řemeslné tradice, práci se dřevem – lidovou plastiku.

Ocenění bude Pavlu Kufovi předáno v neděli 17. prosince v Domě kultury ve Frenštátě pod Radhoštěm v rámci festivalu Souznění.

Práce Pavla Kufy jsou dobře známy v celém regionu. Jeho plastiky se vyznačují osobním pojetím horalských postav v krojích. Autor detaily figur barevně odlišuje mořením. Tematika svých prací čerpá z rodinného a pracovního života na horách. Velmi oblíbené a známé jsou jeho horalské betlémy.

Historicky první držitelkou tohoto titulu se v květnu letošního roku stala vyšívačka Blažena Slováčková, byl jí udělen za bílou krojovou a plastickou kovovou výšivku.

Rada Moravskoslezského kraje vyhověla i druhé žádosti a schválila zapsání tradičního lidového tance horalů - ověnžok, párový točivý tanec) na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Moravskoslezského kraje.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky