Přívozská galérka žije! Fotogalerie

Čtvrtek, 3. 11. 2016, 6:47 -

Je tomu opravdu tak. V Přívozské galerii NIBIRU a klubovně Jeden Tag, která se nachází v ulici, naproti kostelu na Náměstí Svatopluka Čecha a stejnojmenné zastávky, proběhlo v listopadu několik zajímavých akcí a hodně dalších, se následujícím měsíci prosinci chystá.

Ptáte se, co je to Přívozská galérka NIBIRUa klubovna Jeden Tag? Odpovědí je originální umělecký nezávislý a nekomerční prostor.

Parta lidí, kteří toto realizovali, dokázali vytvořit opravdu kouzelné místo, které když navštívíte, tak vás přivede doslova do jiné dimenze. Krásné obrazy, vysoké klenuté stropy, úžasná architektura okolí, to vše vytváří nádherné genius loci tohoto místa.  Prostory galerie a klubovny slouží všem, kteří chtějí ostatním představit to, co umí. Nejedná se ale jen o umění, ale také vzdělávaní, soukromé akce či společenské hry.

V půlce listopadu, zde svou malířskou tvorbu nazvanou „Lucidní sny“ představila studentka třetího ročníku Ostravské fakulty umění oboru malba, slečna Kateřina Horová. Z její tvorby návštěvníky zaujaly zejména obrazy tanečnice na tyči. Tyto obrazy představují autorku samotnou, neboť ta se tomuto sportu vášnivě věnuje, a jak sama říká, nejprve se zatočí a ve volných chvílích teprve maluje.

Večer, před dnem České státnosti, představil v galérce své dílo „Super Micka v komiksu“ malíř a ilustrátor Lukáš Krystyn. Super Micka nadchla opravdu každého, kdo se přišel podívat. Důkazem toho  byla také návštěva z České televize, která s Lukášem točí pořad věnovaný komiksu a jeho autorům z České Republiky.

Sotva jsme se vyspali z komiksové Super Micky, byla tady after párty po Hellowen ride Ostrava, což byla jízda na kolech v strašidelných maskách Ostravskými ulicemi.  Na kolech přijelo na 50 nadšených a zajímavých strašidel, které potřebovaly zahřát své promrzlé těla, což se podařilo opravdu důkladně.

Bujaré strašení se trochu protáhlo, neboť strašidla, mají až do ranního svítání energie opravdu hodně.

Na prosinec si kluci z galérky připravili opravdu uměleckou lahůdku. Své umění zde předvede dr. art. Václav Rodek, asistent prof. Daniela Balabána z Ostravské fakulty umění oboru malba.

Václav Rodek s galerii NIBIRU spolupracuje dlouhodobě, na vernisážích zde konaných, dělá kurátora vystavujícím umělcům. Jeho výklady pocitů a vidění vystavujících děl, jsou výstižné a lehce srozumitelné. Bude proto zajímavé nahlédnout skrz jeho obrazy do jeho myšlenek a pocitů, které přenáší svými štětci na plátno. Úvodní slovo bude mít pan profesor Daniel Balabán.

Poslední potvrzenou zajímavou akci bude v polovině prosince Kanadská kapela Alpha Strategy, kterou v klubovně uvede umělecké sdružení Chee chaak tips. Je potřeba všechny však upozornit, že Alpha Strategy hraje tvrdší hudbu, proto je potřeba s tímto počítat. Koncerty Chee chaak tips můžete znát z již bývalého legendárního klubu v centru Ostravy Plan B Hardcore Cafe, nebo z Dolních Vítkovic, kde pořádají vždy v létě punk rockový festival Chee Chaak Fest.



Honza Krsa

 

 

« zpět do rubriky