Poruba se o víkendu proměnila v umělecký bulvár. Na Hlavní třídě se vystřídali umělci z celého světa

Pondělí, 13. 6. 2016, 11:18 -

Během uplynulých tří dnů, kdy v Porubě probíhal první ročník unikátního mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla v Ostravě Cirkulum, navštívilo Hlavní třídu a přilehlé okolí na 20 tisíc návštěvníků. Počasí organizátorům přálo, bavily se děti, ale i dospělí. Většina představení byla veřejnosti přístupná zdarma!

Největší zájem vzbudila páteční audiovizuální show a vystoupení světového rekordmana v provazochodectví Dannyho Menšíka. Ten za hudebního doprovodu ostravské rodačky Terezie Kovalové, světelných projekcí na okolní budovy a akrobatické performance přešel ve výšce 20 metrů nad Alšovým náměstím, a oficiálně tak odstartoval třídenní festival nového cirkusu a pouličního divadla.

Na festivalu bylo možné zhlédnout umělce z nejrůznějších koutů světa. Přímo pod okny obyvatel Poruby se odehrávala vystoupení thajských Mute Mime, německé dvojice unARTiq a novozélandského Russela Graye či Bikeriny. Návštěvníci tak mohli zhlédnout vystoupení žonglérů, akrobatů, chůdařů, streetartových umělců, hudebníků či malířů. A byl pro ně připravený i bohatý doprovodný program v podobě galerie pod širým nebem, knihovny, blešího trhu, design marketu, výtvarných workshopů, letního kina, cirkusového koutku Nadace ČEZ s velkým cirkusovým šapito, kde si mohli zájemci vyzkoušet, jaké to je stát se plnohodnotným umělcem.

Pomyslnou třešinkou na dortu třídenního cirkusového maratonu byla vystoupení v prostorách Nové auly VŠB-TU Ostrava. Zde ke zlatým hřebům programu patřilo sobotní představení keňského souboru The Black Blues Brothers s jeho akrobatickou show a ohnivými efekty, které u všech diváků vzbudilo obrovské nadšení. A nejinak tomu bylo i u pátečního a sobotního komediálně laděného vystoupení kanadsko-amerického uskupení Strange Comedy, které vytvořili umělci světoznámého Cirque Du Soleil. Nová aula VŠB-TU Ostrava tak hned dvakrát zaznamenala standing ovation.

„Všechna představení jsme sestavovali tak, aby si přišli na své návštěvníci všech věkových kategorií. A věřím – minimálně podle prvních ohlasů – že se nám to povedlo. Takže se už teď všichni těšíme na další ročník nového cirkusu a pouličního divadla v Ostravě Cirkulum, který bude jistě neméně úspěšný než tento premiérový. Touto cestou děkuji všem našim partnerům a účinkujícím, bez nichž by se festival nikdy nemohl uskutečnit, a v neposlední řadě patří velké poděkování i samotným návštěvníkům za to, že nás podpořili a přišli v tak hojném počtu,“ říká umělecký ředitel festivalu Václav Pokorný s tím, že velký zájem o nový cirkus se projevil nejen na návštěvnosti samotného festivalu, ale i Poruby, která v uplynulých třech dnech zaznamenala výrazný nárůst návštěvníků.





redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky