Nela Boudová zahájí výstavu Mileny Kantorové

Pondělí, 25. 7. 2016, 9:14 -

Známá herečka a dablérka Nela Boudová zahájí 26. července v 16.30 hodin ve stylovém historickém interiéru Kulturně-literárního centra Academia na Masarykově náměstí vernisáž výstavy obrazů ostravské umělkyně Mileny Kantorové, která svým dílem přispívá k oslavám 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara, dramatika, básníka, divadelníka a herce.

Minulou výstavu velkoplošných ilustrací Shakespearových Sonetů této umělkyně zahájil svou recitaci prof. Martin Hilský, profesor anglické literatury na Filozofické fakultě Univerity Karlovy, který je čestným členem Řádu britského impéria.  „Není možné opomenout přínos výtvarnice Mileny Kantorové v přístupu ztvárnění Sonetů Williama Shakespeara. Právě tento přístup přitáhl před dvěma lety i velmi mladé návštěvníky, žáky a studenty středních škol. V jejích dílech nalezneme klasické téma zosobněné Shakespearem a jeho lidskostí a zároveň netradiční, snové a živočišně přitažlivé. Každé dílo má většinou svůj příběh a také tyto obrazy jej mají,“ říká kurátorka výstavy Silvie Lišková. Ostrava si významné výročí Williama Shakespeara připomene hned několika různými kulturními akcemi, které jsou součástíprojektu Shakespeare Ostrava 2016, výstava Mileny Kantorové je jeho součástí. „Dílo Shakespeara je stále živé a aktuální, což si často vůbec neuvědomujeme. A to ani ve chvílích, kdy sami používáme jeho slova v běžné konverzaci, jako například: kam vítr, tam plášť, příležitost dělá zloděje, podle šatů poznáš člověka, prázdný sud vždy duní nejvíce, zbytečné je plakat nad rozlitým mlékem, v nouzi poznáš přítele a další. Není to opravdový příklad spojení Shakespeara s námi?“ připomíná Milena Kantorová význam tohoto tvůrce i v současnosti. A tak ačkoli těžiště výstavy je věrné tématu autorky, velkoplošným ilustracím Sonetů Williama Shakespeara, Milena Kantorová je tentokrát obohatila obrazy na některé známé věty ze Shakespearova díla. A to dodává její současné výstavě vtipnost, lehkost a hravost korespondující s letním časem výstavy.

Úterní vernisáž podbarví hudbou Robert Čemera. Výstava bude přístupná veřejnosti v historickém interiéru Kulturně-literárního centra Academia na Masarykově náměstí od 27. července do 26. září od pondělí do pátku od 9 do 19 hodin.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky