Někdejší obchodní dům Ostravica se připravuje na svou první sezónu

Čtvrtek, 16. 6. 2016, 15:10 -

Ačkoli se při pohledu zvnějšku může zdát, že se v někdejším obchodním domě Ostravica-Textilia nic neděje, uvnitř panuje čilý pracovní ruch. Objekt je sice stále v neutěšeném stavu, ale za poslední rok se podařilo zcela zastavit chátrání, zajistit objekt po statické stránce a díky opravám střech dovnitř přestalo zatékat. Největších změn zatím doznal objekt B, v němž se nachází legendární centrální schodiště. Právě v této části – konkrétně v přízemí a v prvním patře – má brzy vzniknout kulturní centrum.

K tomu aby se v Ostravici mohly konat kulturní akce pro veřejnost, je potřeba získat povolení o změně užívání od stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu. A to může úřad udělit po obdržení potřebných dokumentů dokládajících stav objektu. „Zatím jsme připravili stavebně-technický posudek a požárně-bezpečnostní analýzu. Se stavebním úřadem nadále komunikujeme a jsme připraveni dodat všechny dokumenty, které budou nezbytné,“ uvedl koordinátor projektu Ostravica 2020 Daniel Zeman. Ačkoli podle původního plánu se měla část Ostravice otevřít veřejnosti již letos, s ohledem na správní lhůty se to však s největší pravděpodobností nestane a Daniel Zeman nyní hodlá udělat vše proto, aby Ostravica ožila nejpozději příští sezónu.

Před dvěma lety byl suterén pod vodou: První sanační práce v Ostravici se datují do poloviny roku 2014. Po minimálně šesti letech to bylo vůbec poprvé, kdy se v objektu začalo něco dít. „Když jsem do Ostravice přišel poprvé, ze střechy rostly pětimetrové stromy, zastřešení prakticky chybělo, uvnitř byly plísně a v suterénu jsme se brodili ve vodě. Nechali jsme udělat nové krovy, vyměnili jsme shnilé trámy i krytiny a zprovoznili odvodnění. Ještě téhož roku do objektu přestalo zatékat a díky tomu začal pomalu schnout,“ vzpomíná na rok 2014 Daniel Zeman. V následujícím roce pak byla dokončena kvalitní dočasná střecha, která dle pravidel o nakládání s památkově chráněnými budovami bude Ostravici zakrývat do doby, než úřad vydá stavební povolení na finální zastřešení. Na projektu, které povolení předchází, se již pracuje a hotový by měly být v příštím roce. Pokud půjde vše podle plánu, do konce letošního roku bude celá Ostravice kompletně vysušená a připravená na další opravy.

Nejméně čtyři roky pak bude trvat, než se do Ostravice naplno vrátí život. Nicméně již dnes lze díky rozsáhlým investicím uvažovat o využití části objektu, a proto má majitel objektu Nikos Boboras i Daniel Zeman, který záchranné práce koordinuje, zájem na co nejčasnějším zpřístupnění alespoň části bývalého obchodního domu. „Do oživení Ostravice bychom rádi zapojili laickou i odbornou veřejnost, které osud této památky není lhostejný. Ostravica přežila právě díky zájmu lidí a věřím, že i díky němu se nám podaří tuto starou dámu postupně resuscitovat. Důležité je, aby dům plnil účel, k němuž je určen, a proto projekt záchrany Ostravice vzniká v úzké spolupráci architektů se zástupci Cooltouru, kteří mají zkušenost s vybudováním a provozem kulturního centra a jsme přesvědčeni, že jsme společně našli smysluplné využití této někdejší chlouby Ostravy,“ dodal Daniel Zeman.

V kulturním centru se počítá s pořádáním divadelních představení, koncertů, projekcí či výstav. První vlaštovkou bude fotosérie „Oživení“ od Irmy Kaňové, která v Ostravici nafotila modelky oblečené do kolekcí módních návrhářů Pavla Jevuly a Kristiny Polakovičové. Myšlenkou cyklu, jenž čítá na 40 snímků, bylo vrátit módu a potažmo život do Ostravice. „Je to krásný prostor a je škoda, že zatím zůstává prázdný. I když má Ostravica k ideálnímu stavu ještě daleko, projektem jsme chtěli poukázat na to, že se zde život může začít postupně vracet již nyní a věřím, že fotografie i samotný objekt si lidé budou moci co nejdříve prohlédnout na vlastní oči,“ řekla fotografka Irma Kaňová.

Dalším počinem je taneční film s názvem Luxury Memories, který je inspirovaný unikátními prostory Ostravice a letos v květnu se natáčel přímo v bývalém obchodním centru v rámci festivalu MOVE fest Ostrava. Tvůrci nyní shánějí finance na postprodukci filmu přes internetový portál Hithit, kde v průběhu příštího týdne spustí kampaň. Kdo bude chtít projekt podpořit, může darovat libovolnou částkou. Přispěvatelům tvůrci na oplátku nabízejí třeba předpremiéru filmu s chlebíčkovou párty, možnost setkat se s koordinátorem projektu oživení Ostravice Danielem Zemanem, ale také výtvory ostravských designérů a módních návrhářů či drobnosti pocházející přímo z Ostravice (např. cihly, prach v lahvičce apod.). Autoři filmu počítají s tím, že jakmile to bude možné, materiál natočený pro taneční film přetvoří v představení, které se bude odehrávat právě v Ostravici.

Nápad přeměnit bývalý obchodní dům na kulturní centrum reflektuje aktuální situaci v Ostravě. „V době kdy stojí Forum Nová Karolina, nelze uvažovat o vybudování dalšího obchodního centra. Nejdeme vyšlapanými cestami a pracujeme na originálním využití Ostravice a jsme přesvědčeni, že jako velké kulturní centrum bude plnit zásadní funkci v rámci rozvoje centra Ostravy. Díky svému umístění a historii je Ostravica předurčena k této roli a byli bychom rádi, aby tato budova byla vnímána jako jeden ze základních kamenů oživení centra a jeho budoucího rozvoje,“ řekl ředitel kulturního centra Cooltour Andrej Harmečko, který se na projektu oživení Ostravice podílí.





redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky