Malíř Jiří Bednář vzdává hold významným osobnostem

Pátek, 11. 3. 2016, 7:46 -

Ostravský výtvarník Jiří Bednář připravil pro Vratimovskou galerii malý výběr ze své tvorby. Ve svých dílech reaguje na vnější podněty ze svého nejbližšího okolí, ale zabývá se i filozofickými otázkami, architekturou a svými obrazy nebo plastikami vzdává poctu osobnostem, kterých si váží. „Zaujaly mne například tváře lidí v panelovém domě, jejich nepřítomný výraz. Hold ve svých malbách jsem vzdal například Mozartovi, Picassovi nebo Marcelu Duchampovi, u nějž mě okouzlila jeho vitráž, a díky tomu jsem namaloval obraz Velké okno,“ líčil Jiří Bednář. 

Má slabost pro staré věci. Sbírá starožitné předměty, které pak zakomponuje do svých objektů. „Na půdě mám staré valchy, okenní rámy, židle, sáňky a to vše časem použiji. Stejně jako zajímavé kameny nebo různé vykopávky,“ dodal.

Samostatně vystavoval v Ostravě v galeriích Della, Nibiru, Galerii 7, U Černé vrány, v Galerii Jiřího Jílka v Šumperku, Minoritském klášteře v Opavě, na zámku v Hradci nad Moravií a účastnil se desítek skupinových výstav včetně dvou ročníků 630 cm² Mail-art Ostrava v Nové síni v Ostravě-Porubě.

Výstava ve Vratimovské galerii bude zahájena vernisáží v úterý 15. 3. a potrvá do  12. 5. 2016.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky