Letos bude jubilejní Svatováclavský hudební festival

Svatováclavský hudební festival
Svatováclavský hudební festival
Středa, 14. 2. 2018, 17:18 -

OSTRAVA - Svatováclavský hudební festival jako největší mezinárodní festival duchovní hudby v České republice se stal fenoménem, který uvádí v sakrálních prostorách nejen renomovaný festival, ale také celoroční komorní řadu Čtvero ročních období. V letošním roce navíc představuje i nový projekt Hudební výlety, jehož cílem je otevírání historických a technických památek Moravskoslezského kraje hudebním produkcím sahajícím od artificiální hudby přes jazz až k folkloru. SHF se stal také jedním z hlavních pořadatelů projektu Janáček Ostrava 2018, a především Hudebního maratonu Leoše Janáčka (25.–28. října 2018). Mimořádnými hudebními cykly i vlastním festivalem oslaví 100. výročí vzniku Československé republiky stovkou koncertů. První koncert zazní již 25. února, kdy festival bude hostit geniální americkou houslistku Esther Yoo!

SHF od svého vzniku v roce 2003 probíhá každoročně nejen v Ostravě, ale i v mnoha chrámech celého Moravskoslezského kraje v průběhu měsíce září. Tradičně bezmála čtyřiceti koncerty oslavuje svátek sv. Václava, představující symbol české státnosti. Jeho hlavním cílem je prezentace tzv. poučené interpretace staré a duchovní hudby v sakrálních prostorách, a to ve snaze navrátit této hudbě její původní význam. Vysoce kvalitní festivalová dramaturgie je vedena třemi stěžejními liniemi: monumentální vokálně-instrumentální koncerty, programy zaměřené na provádění tzv. staré artificiální hudby a komorní a sólové projekty, které jsou každoročně doplňovány netradičními projekty. Doprovodný program je rozšířen o promítání filmů s muzikologickými úvody, workshopy pro děti, besedy s umělci a výstavy fotografií. V duchu svého motta „Koncert v kostele je zážitek“ prezentuje koncerty evropských parametrů, a to jak domácích, tak zahraničních interpretů.

Svatováclavský hudební festival dává již půl roku před jeho vypuknutím nahlédnout do programové nabídky svého jubilejního 15. ročníku, který bude probíhat ve dnech 4.–28. září 2018. V rámci celoročního společného projektu ostravské hudební scény Janáček Ostrava 2018 zahajuje festival skvostnými díly Leoše Janáčka (Amarus, Glagolská mše). Ostravskou katedrálu Božského spasitele rozezní pod taktovkou jednoho z nejvýznamnějších českých dirigentů Jakuba Hrůši Filharmonie Brno, Český filharmonický sbor Brno a pětice česko-slovenských operních pěvců. Ve dvaceti festivalových dnech (5.–25. září) zazní dalších pět koncertů věnovaných dílu a památce tohoto geniálního skladatele. Vystoupí sopranistka evropského formátu Martina Janková v doprovodu pianisty Iva Kahánka či Bennewitzovo a Zemlinského smyčcové kvarteto, dechový Belfiato Quintet. Během celého roku nabídne SHF prostřednictvím svých komorních řad ještě 10 janáčkovských koncertů.

Nabídku být součástí hvězdného týmu jubilejního ročníku přijali celosvětově uznávaní interpreti v čele se špičkovou houslistkou Isabellou Faust, vyhledávanou operní pěvkyní Magdalenou Koženou s Collegiem 1704 a geniálním cembalistou Mahanem Esfahanim. SHF v Ostravě vytvoří platformu také pro netradiční projekty svatováclavských slavností jako je promítání filmu s živou hudbou v chrámu, uvedení soudobého oratoria či balet v kostele! Hned v prvních dnech festivalu (6. a 7. září) bude promítán němý film Jana Stanislava Kolára Svatý Václav. Tento černobílý film z konce 30. let 20. století byl obdařen slavným hudebním doprovodem Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky, jehož interpretace se zhostí Janáčkova filharmonie Ostrava. O týden později (13. září) bude uvedeno velkolepé Oratorium Svatý Václav (premiéra díla v roce 2015) Martina Kumžáka pod vedením skladatele. Ke konci festivalu vystoupí v nejstarším ostravském kostele sv. Václava Pražský komorní balet pod vedením dlouholetého šéfa baletu Národního divadla moravskoslezského Igora Vejsady v souhře se Zemlinského kvartetem (24. září).

PRODEJ VSTUPENEK A PŘEDPLATNÉ

Letošní novinkou, kterou jsme obohatili servis pro návštěvníky festivalu, je možnost zakoupit celoročně vstupenky on-line přes oficiální webové stránky festivalu www.shf.cz na koncerty nejen Svatováclavského hudebního festivalu, ale také na koncerty v rámci komorních řad Čtvero ročních období a Hudební výlety. Zprostředkovatelem prodeje je Colosseum Ticket.
Již půl roku před zahájením festivalu SHF nabízí také prodej vstupenek na pět vybraných zářijových koncertů. Pro velký zájem festival také zavedl novou službu Vstupenky poštou.

« zpět do rubriky