Jindřich Štreit je čestným občanem města Vsetína

Pátek, 9. 9. 2016, 22:10 -

V pořadí jedenáctým Čestným občanem města Vsetína se stal ve středu 5. září profesor Jindřich Štreit – vsetínský rodák, významný český dokumentární fotograf a pedagog, uznávaný v celé Evropě. Jindřich Štreit si ocenění převzal z rukou starosty Jiřího Čunka v Mramorovém sále vsetínského zámku za účasti rodiny, přátel, ale i obdivovatelů jeho umění, pouhé dva dny po významném životním jubileu – oslavě 70. narozenin.      

Jindřich Štreit je celosvětově znám především svou sociální dokumentární fotografií, která svým pojetím buduje porozumění mezi různými sociálními i etnickými skupinami. Zásadní je také jeho důsledně projevený občanský postoj za doby totalitní nesvobody, kdy byl v roce 1982 za tyto postoje odsouzen a uvězněn. „Z pobytu ve vězení jsem vytěžil pocit, který jsem sám zažil, a hned jak bylo po revoluci, tak jsem si řekl, že tento pocit zkusím ztvárnit. Začal jsem tak jezdit po ženských i mužských věznicích a z tohoto fotografování vznikl velký cyklus fotografií,“ zavzpomínal Jindřich Štreit na okamžiky svého uvěznění, ale také na to, jak to obohatilo jeho profesní život.

Tvorba Jindřicha Štreita se zaměřuje také na dokumentování života na venkově a na obyvatele českých vesnic. Od včerejška je tvorba Jindřicha Štreita k vidění v Galerii Stará radnice, kde je instalována výstava nazvaná Děti Země a navštívit ji můžete až do 2. října.  

Jindřich Štreit se tak vedle Jiřího Dopity, Zdeňka Kašpara, Jarmily Šulákové, Zdeňky Straškrabové, Josefa Laži, Stanislava Tomance, Kornelie Němečkové, Břetislava Novotného, Václava Ciglera a Ilse Reiner Eichnerové stal již jedenáctým držitelem čestného občanství města Vsetína.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky