Evžen Trupar převzal Cenu Petra Bezruče

Evžen Trupar převzal z rukou primátora města Radima Křupaly Cenu Petra Bezruče v kostele sv. Václava
Evžen Trupar převzal z rukou primátora města Radima Křupaly Cenu Petra Bezruče v kostele sv. Václava
Pátek, 2. 9. 2016, 14:15 -

Ve čtvrtek 25. srpna oslavil významné životní jubileum. O týden později, 1. září, převzal při příležitosti slavnostního zahájení 59. ročníku festivalu Bezručova Opava z rukou primátora města Cenu Petra Bezruče za uměleckou, organizační a osvětovou činnost. Tak vypadají poslední dny jednoho z velikánů opavské kulturní scény Evžena Trupara.

Více než třicet pět let rozdává radost divákům z prken Slezského divadla svým nezaměnitelným basem, zdárně se však uplatňuje i jako barytonista. Opavské veřejnosti je znám nejen jako operní pěvec, operetní a estrádní umělec, ale i jako moderátor nejrůznějších kulturních a společenských akcí. Za dobu svého působení v divadle odehrál přibližně 120 větších i menších rolí a stejné množství estrádních a klubových představení, k nimž si sám psal scénáře. Uváděl již 55 hudebních matiné ve foyeru divadla spolu s Libuší Vondráčkovou. Je znám svou perfektní přípravou nejen po stránce odborné, vždy je naladěn také pobavit diváky nějakou pikantností, zajímavostí nebo vzpomínkou.

Evžen Trupar nechybí u důležitých událostí, ať je to uvádění koncertů, akcí či oslav. Svou osvětovou činností desítky let vychovává další generace. Pořádá zájezdy do divadel v rámci České republiky i poznávací zájezdy do zahraničí. Nezapomenutelné jsou pořady v Divadelním klubu, kterých byly více než dvě stovky. Pomáhal jimi v dobách po revoluci v založeném Klubu přátel divadla dokázat, že divadlo k Opavě neodmyslitelně patří a že bez něho by ztratilo ráz kulturního města a důstojnost bývalého hlavního města Slezska.

Evžen Trupar se narodil roku 1946 v Opavě. Původním povoláním je strojní inženýr, působil také jako středoškolský profesor. Zpěv studoval v Brně u Františka Kunce a v Ostravě u Heleny Zemanové. Zpíval v různých souborech, v sezoně 1982–1983 byl angažován v Opavě, poté byl tři roky v ostravské operetě, od roku 1986 až do roku 2010 působil jako sólista opery ve Slezském divadle Opava. Jeho doménou byl basový komický obor (Kecal, Osmin, Falstaff, Bartolo), s úspěchem vytvořil barytonové postavy Alfia, Germonta nebo Escamilla a desítky operetních rolí. Do dnešní doby úspěšně moderuje divadelní pořady – koncerty a nedělní matiné. Jeho jméno je uvedeno také v Encyklopedii české opery.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky