Do Ostravy přichází festival Kino Brasil

Big jato
Big jato
Čtvrtek, 10. 11. 2016, 6:47 -

Již tuto sobotu 12. listopadu 2016 budou mít Ostravané příležitost poprvé shlédnout výběr ze současné brazilské kinematografie. Do Ostravy totiž přichází festival Kino Brasil. Ten o víkendu v pražském Biu Oko představil na desítku filmů – od hraných filmů přes dokumenty až po animované filmy. A teď to nejlepší přináší i do ostravského Minikina.

Aquarius

Mottem festivalu se stalo hledání nové tváře brazilského filmu. Tou se letos jednoznačně stala herečka Sonia Braga spolu s režisérem jménem Kléber Mendonça Filho, které spojuje snímek  Aquarius (Kléber Mendonça Filho, 2016 – Minikino, 12. 11. od 19:30). Když Kleber Mendonça Filho uvedl před třemi lety svůj celovečerní debut Zvuky od sousedů, způsobil ve filmovém světě nevídaný poprask, jenž všem připomněl, že brazilský film žije a tepe rytmem současné kinematografie. Jeho teprve druhý film Aquarius se tak stal očekávanou událostí světového filmu a jeho účast v hlavní soutěži v Cannes režisérovo postavení jenom dokládá. Film vypráví o zarputilé šedesátníci Claře (v podání Sonii Bragy), jež jako poslední nájemnice žije v tradičním dvoupodlažním bytě u pláží v Recife. Jednoho dne ji navštíví projektanti stavební firmy s tím, že by měli o dům a jeho pozemky zájem. Clara se však svého domova vzdát nehodlá a filmoví tvůrci tak postupně roztáčí nerovný souboj mezi zarputilou majitelkou a stavebnickým molochem. Snímek není šablonovitou oslavou občanského aktivismu, ale spíše psychologickým dramatem, kdy věci, vzpomínky a místa se stávají součástí naší identity. Přičemž na pozadí rozpadu nás samotných se tak hroutí i tradiční identita města, z nějž se stává dravé moře mrakodrapů, které již není pro staré.

“To víš, že zvědavost zabije mnohem víc lidí, než odvaha? Tak drž hubu,” zazní v útrobách náklaďáku, jenž se nemotorně řítí brazilským venkovem. Osobitá komedie Big Jato (Cláudio Assis, 2016 – Minikino, 12. 11. od 17:00) vypráví o dospívání patnáctiletého Francisca, který musí volit mezi tvrdou dřinou na fekálním náklaďáku a podmanivou krásou poezie, na niž balí holky jeho liberální strýček. Cláudio Assis v tomto filmu mísí zemitou realitu netradičního povolání se snílkovskou komedií, která vypráví příběh mládí, dobrodružství a prvních lásek.

Více informací o festivalu naleznete na internetových stránkách: www.kinobrasil.cz, https://www.facebook.com/kinobrasil

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky