Do hudebního nebe odešla valašská cérka Jarmila Šuláková

Neděle, 12. 2. 2017, 11:52 -

V sobotu 11.února zemřela ve věku nedožitých 88 let nejznámější česká zpěvačka lidových písní, národní umělkyně a čestná občanka města Vsetína paní Jarmila Šuláková.

Jarmila Šuláková se narodila 27. června 1929 na Vsetíně a Valašsku zůstala celý život věrná. Hudební nadání zdědila po rodičích, kteří ji přivedli ke zpěvu, maminka Blažena byla herečkou, tanečnicí i zpěvačkou a otec muzikantem. Od mládí ráda zpívala, nejprve v dívčím sboru na měšťanské škole, později ve folkové skupině Bobřík. Toužila naučit se hrát na klavír - na piano chodila cvičit nejprve do evangelického kostela a pak k učiteli Pokornému - její snaha ale ztroskotala, protože doma klavír neměli a neměla možnost intenzivně cvičit. Získala ale základní znalosti not, což se jí později hodilo. Ačkoli nerada šila, vyučila se švadlenou a do roku 1950 pracovala v kožešnictví u Táborských. V roce 1950 nastoupila do prodejny Supraphon ve Vsetíně. Zde byla denně v kontaktu s hudbou a setrvala zde až do roku 1985, kdy odešla jako vedoucí prodejny do důchodu.

Jako zpěvačka se dostala do Michálkovy vsetínské cimbálové muziky a zpívala také se skupinou Veselí hoši Rudolfa Dudy. Z Michálkovy muziky vznikl později soubor Kyčera. V padesátých letech jezdila s budoucím manželem Ludvíkem Schmidtem po okolních dědinách, kde sbírali písničky. Stála u zrodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a v roce 1958 s ním absolvovala své první velké zahraniční turné po Anglii. Jeho kmenovou sólistkou byla více než 20 let a během čtyř desítek let procestovala s rozhlasem doslova celý svět.

Koncem padesátých let začala spolupracovat také s Janem Rokytou a cimbálovou muzikou Technik. Jarmila Šuláková se svým naprosto nezaměnitelným hlasem i muzikantským projevem zpívala s řadou muzik ze Slovácka i Slovenska a její jméno je nerozlučně spjato také s domácími muzikami Vsacan a Jasénka. Natáčela v rozhlasových i televizních studiích, písně v jejím podání nalezneme na řadě gramofonových desek i na CD.

K 50. narozeninám jí byl udělen titul zasloužilá umělkyně a v roce 1989 získala titul národní umělkyně. Roku 2005 se stala čestnou občankou města Vsetína. Jarmila Šuláková si vyzkoušela i filmové umění, kdy hrála hlavní roli ve filmu O okradené šenkýřce. V polovině devadesátých let se odvážně pustila i do spolupráce se skupinou Fleret a přestože se jednalo o trochu jiný druh hudby, diváci a posluchači je nadšeně přijali.

Město Vsetín připravuje ve spolupráci s rodinou Jarmily Šulákové vzpomínkové odpoledne.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky