Cenu zlomené závory si odvezli Poláci

Úterý, 10. 10. 2017, 9:17 - Cenu zlomené závory v rámci letošního 27. Divadelního festivalu Bez hranic získalo představení s názvem Do dna. Muzikál nastudovali jako své absolventské představení studentky a studenti Akademie múzických umění Stanislawa Wyspiańského z Krakova, pod vedením režisérky Ewy Kaim.

Tato část festivalu vyvrcholila v panelové diskusí dne 7. října. Zúčastnili se jí signatáři Charty 77 a iniciátoři polsko-československé spolupráce z kruhů demokratické opozice, ze které vzešla Polsko-československá solidarita (PČS dnes PČSS).

Z české strany se debaty zúčastnili: Petruška Šustrová, Tomáš Hradílek, Jaromír Piskoř, z polské pak: Zbigniew Janas, Mirosław Jasiński, Andrzej S. Jagodziński, Andrzej Grajewski a Krystyna Krauze – režisérka dokumentárního snímku o Karlu Krylovi. Byla mezi nimi také Monika Horsáková, pod jejímž vedením studenti Slezské univerzity v Opavě vytvořili sérii dokumentárních filmů o hrdinech těchto událostí.

Na základě iniciativy Krystyny Krauze během tohoto setkání zástupci Polsko-česko-slovenského solidarity zaslali dopis vůdci Tatarů Mustafovi Džemilevovi, kterým vyjádřili solidaritu s krymskými Tatary a nesouhlas s násilným připojením jejich vlasti k Rusku. 

Foto: Marian Siedlaczek

Dorota Havlíková

 

« zpět do rubriky