ZUŠ OPEN klepe na dveře

ZUŠ OPEN
ZUŠ OPEN
Úterý, 28. 5. 2019, 22:40 -

V pátek a sobotu vypukne v celé republice radostná oslava umění všeho druhu – začíná happening základních uměleckých škol  ZUŠ OPEN. Malí umělci opět vnesou hudbu, tanec, divadlo či výtvarné umění do veřejného prostoru. Největší společná akce ZUŠ Open v Moravskoslezském kraji se uskuteční v Hlučíně, kde se na Mírovém náměstí po dva dny představí ZUŠky z celého kraje. Akce s názvem Srdeční záležitost společně oslaví také Den dětí soutěžemi, hrami a jinými aktivitami. Těšit se můžete na koncert zahraničního a českého orchestru, několik tematických koncertů, výstavu, taneční vystoupení i divadlo. Nebude chybět ani úspěšný koncert pro neslyšící publikum Vidět slyšené. Malé umělce podpoří koncertem David Stypka. V Ostravě chystají ZUŠky společnou výstavu žáků s názvem Věda a technika v obrazech. Uměním ožijí celý pátek například i sady Bedřicha Smetany ve Frýdky-Místku, kde se postupně představí malí hudebníci, tanečníci, výtvarníci i divadelníci. ZUŠka zkrášlí i Masarykovo náměstí v Novém Jičíně, kde se v pátek uskuteční happening pod širým nebem ve spolupráci s projektem Cirkulum na cestách. Pestrý program proběhne i v dalších městech Moravskoslezského kraje. Podrobný program je k dispozici na www.zusopen.cz.

Na letošním celostátním happeningu ZUŠ Open, který se uskuteční 31. května - 1. června, spojí své síly neuvěřitelných 420 základních uměleckých škol. Akce, na které spolupracuje i řada kulturních institucí jako Pražské jaro či Smetanova Litomyšl, je co do počtu účinkujících největší kulturní událostí v České republice. Do jednotlivých vystoupeních ZUŠ Open se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů. „Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den,“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová.

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, komentuje: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.


« zpět do rubriky