Zoo Ostrava:Supi z českých zoo budou opět létat nad Balkánem

Aplikace čipu
Aplikace čipu
Pátek, 19. 7. 2019, 13:15 - Mládě supa hnědého se v Ostravě vylíhlo 24. dubna a svými rodiči bylo úspěšně odchováno.

Supi z českých zoo budou opět létat nad Balkánem

 

V loňském roce se Zoo Ostrava zapojila do dalšího mezinárodního záchranného projektu – do projektu na obnovu populace supa hnědého v bulharském pohoří Stara planina. I v letošním roce ostravský chovný pár úspěšně odchoval mládě a i toto bude vypuštěno do přírody. Je to v pořadí již třetí mládě supa hnědého, které zoo bezplatně poskytla pro záchranu tohoto majestátního dravce. Vypuštěno bude společně s mládětem ze Zoo Zlín.

 

Mládě supa hnědého se v Ostravě vylíhlo 24. dubna a svými rodiči bylo úspěšně odchováno. Je to samec a jedná se již o sedmé mládě tohoto dravce odchované v Zoo Ostrava a třetí, které bude vypuštěno do volné přírody. Historicky první vypouštění se uskutečnilo v roce 2009 ve Verdonském kaňonu ve Francii, druhé v loňském roce v pohoří Stara planina. Bohužel ani jeden z těchto supů již nežije. Samce vypuštěného ve Francii se nikdy nepodařilo dohledat, samice vypuštěná loni byla nalezena otrávená na jihu řeckého poloostrova Peloponés. Zbývající čtyři odchovaná mláďata posílila evropskou chovatelskou základnu a dospívají v tzv. seznamovacích voliérách s dalšími mladými supy hnědými.

 

„Letošní mládě bylo koordinátorkou Evropského záchovného programu (EEP) opět doporučeno k vypuštění do volné přírody v rámci repatriačního projektu v Bulharsku. Zásadní podmínkou pro to, aby mohl být mladý sup vypuštěn do volné přírody, je jeho přirozený odchov rodiči. Ostravské mládě bude na hnízdo ve vypouštěcí lokalitě umístěno tento víkend společně s mládětem ze Zoo Zlín,“ popisuje zooložka Adéla Obračajová. Oba mladé supy v rámci úzké spolupráce mezi zoologickými zahradami odvážejí pracovníci Zoo Ostrava. „Ptáci ještě nelétají, zatím se budou seznamovat s okolím a vštěpovat si ho jako svůj nový domov. Budou pravidelně dokrmováni, avšak bez jakéhokoli kontaktu s lidmi,“ dodává Adéla Obračajová.

 

Kromě dvou supů z českých zoo budou v bulharských horách vypuštěni začátkem srpna ještě další dva mladí supi, samec ze Zoo Planckendael a samec vylíhnutý ve francouzské zoo ve Villars les Dombes a adoptovaný párem v Zoo Planckendael.

 

Cílem mezinárodního repatriačního projektu je obnova hnízdní populace supa hnědého v Bulharsku. Tento majestátní dravec z oblasti na začátku 90. let jako hnízdní druh zcela vymizel. Projekt probíhá pod záštitou Vulture Conservation Foundation (VCF), ve spolupráci s bulharskou organizací Green Balkans a dalšími ochranářskými institucemi. Naplňuje jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představuje konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

 

Záchranu supů podporuje Zoo Ostrava nejen bezplatným poskytováním odchovaných mláďat, ale pomáhá VCF i prostřednictvím programu Dvě koruny ze vstupu. Tak jsou do záchrany majestátních dravců zapojeni i všichni návštěvníci zoo.

 

Sup hnědý (Aegypius monachus) obývá horská pásma až do výšky 4000 metrů nad mořem v oblasti Blízkého východu, střední Asie a Pyrenejského poloostrova. Zalétá ale i do střední Evropy. Rozpětí křídel může dosáhnout až 285 cm a hmotnost až 12 kg. Tak jako u řady jiných dravců, došlo také u supa hnědého k výraznému poklesu divoké populace. Na ostrově Mallorca byla populace v roce 1980 tvořena posledními 20 ptáky, ale díky jejímu posílení jedinci odchovanými v lidské péči vzrostla na současných 70 ptáků. Ve Francii, kde byl sup hnědý vyhuben úplně, byl zahájen repatriační program v roce 1992, v roce 1997 došlo k prvnímu hnízdění vypuštěných ptáků.

 

mládě supa hnědého
mládě supa hnědého
Supi hnědí
Supi hnědí
 

« zpět do rubriky