ZOO Ostrava - nové přírůstky na statku

ZOO Ostrava
ZOO Ostrava
Pondělí, 10. 8. 2020, 10:00 - ZOO Ostrava - V expozici s domácími zvířaty v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava  mohou návštěvníci vidět několik nových přírůstků. Jsou jimi tři přeštická prasata dovezená ze Zoo Plzeň a čerstvě narozené mládě skotského náhorního skotu.

ZOO Ostrava - V expozici s domácími zvířaty v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava  mohou návštěvníci vidět několik nových přírůstků. Jsou jimi tři přeštická prasata dovezená ze Zoo Plzeň a čerstvě narozené mládě skotského náhorního skotu.

Po necelé roční přestávce je v ostravské zoologické zahradě v expozici Na statku opět k vidění prase domácí – přeštické. Tři tříměsíční samičky tohoto původního českého plemene byly v tomto týdnu dovezeny z partnerské Zoo Plzeň. Jejich výběh mezitím obývaly husy domácí, které zde vyvedly mláďata. Skupina hus s odrostlými mláďaty se

vrátily do svého původního výběhu u ovcí valašek. Dalším přírůstkem je mládě skotského náhorního skotu. Telátko (sameček) se narodilo 26. července a má se čile k světu.  

Prase domácí – přeštické (Sus scrofa f. domestica) je původní české středně velké plemeno odvozené od tzv. klapouchých prasat. Prasnice dosahují výšky v kohoutku až 80 cm a hmotnosti 215 až 235 kg, kanci až 90 cm výšky a hmotnosti až 280 kg. Jsou velmi plodní – prasnice mívají 10 až 16 selat. Z tohoto důvodu se také využívá jako mateřské plemeno pro křížení v rámci tzv. hybridizačního programu. Slouží také jako genetická rezerva. Prase je nenáročné, otužilé a odolné vůči chorobám a stresu.

Skotský náhorní skot (Bos primigenius taurus) je velmi odolné masné plemeno domácího skotu původem ze Skotska. Řadí se mezi tzv. primitivní plemena. Jeho existenci prokázaly archeologické nálezy již v 6. století našeho letopočtu. Toto plemeno je nenáročné a i díky husté srsti je tak vhodné pro chov zejména v horských a podhorských oblastech, kde může být chováno celoročně na pastvě. V Zoo Ostrava je k vidění od roku 2011.

ZOO Ostrava
ZOO Ostrava
 

« zpět do rubriky