ZOO Ostrava - Housata v expozici Na statku

ZOO Ostrava
ZOO Ostrava
Středa, 8. 7. 2020, 11:18 - V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava v expozici s domácími zvířaty Na statku mohou návštěvníci v jednom z výběhů pozorovat hejno hus domácích tvořené jedním samcem, dvěma samicemi a pěti mláďaty. Housata se líhla mezi 23. a 25. červencem.  

ZOO OSTRAVA: V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava v expozici s domácími zvířaty Na statku mohou návštěvníci v jednom z výběhů pozorovat hejno hus domácích tvořené jedním samcem, dvěma samicemi a pěti mláďaty. Housata se líhla mezi 23. a 25. červencem.  

Husa domácí (Anser anser f. domesticus) je po holubovi nejstarším zdomácnělým ptákem. Předky všech plemen domácích hus jsou husa velká a husa labutí. Během domestikace došlo ke zvýšení hmotnosti, zvětšila se játra a vytratil se stěhovavý pud. Ostravská zoologická zahrada chová od roku 2012 menší plemeno, husa domácí – česká. Česká husa je pozůstatkem původních selských hus. Na našem území se chová již několik set let a ještě v polovině minulého století platila za jednu z nejlepších pečínkových hus. Má jemné pružné a husté peří, které je mnohem kvalitnější než u jiných plemen. Dožívá se 15 i více let.

Jako jedno z mála plemen si tato husa uchovala schopnost přirozeného pudu sezení a spolehlivě odchovává housata. Samice snáší 15-20 bílých vajec. Na rozdíl od kachen, kde o mláďata pečuje pouze samice, se o housata starají oba rodiče. Záhy po vylíhnutí housata opouštějí hnízdo a pod dozorem rodičů jsou schopna si sama opatřovat potravu. Houser své potomky velmi důrazně brání – na případného protivníka či predátora hlasitě syčí a je připraven jej poštípat zobákem.

ZOO Ostrava
ZOO Ostrava
 

« zpět do rubriky