Získá Zoo Ostrava dalšího Bílého slona?

Zoo Ostrava
Zoo Ostrava
Čtvrtek, 18. 4. 2019, 13:18 - Ostravská zoologická zahrada už v minulosti získala několik Bílých slonů. 

Ostravská zoologická zahrada už v minulosti získala několik Bílých slonů. Originální keramické sošky jsou oceněním za mimořádné chovatelské úspěchy a vybudování zajímavých expozic mezi českými a slovenskými zoologickými zahradami. Soutěž se koná již od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká ZOO. Do 25. ročníku soutěže se přihlásilo 17 zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad s 50 významnými odchovy a 10 stavbami. Jak uspěje Zoo Ostrava letos?

Slavnostní předání výročních cen soutěže o Odchov a stavbu roku v českých a slovenských zoologických zahradách – Bílý slon 2018 se uskuteční zítra, tj. ve středu 17. dubna od 13 hod. v Kapucínském klášteře ve Fulneku.

Zoo Ostrava se do soutěže přihlásila se sedmi vzácnými mláďaty narozenými v loňském roce:
  1. daman pralesní – tajemný africký savec a blízký příbuzný slonů, který je chován pouze ve dvou zoo na světě a pouze v Ostravě se rozmnožuje.  
  2. lemur mongoz – kriticky ohrožený madagaskarský lemur chovaný v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad pouze v Ostravě, který je velmi vzácný i v chovech v lidské péči.
  3. lemur Sclaterův – kriticky ohrožený madagaskarský lemur chovaný v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad pouze v Ostravě, který je velmi vzácný i v chovech v lidské péči.
  4. orel mořský – největší dravec a vůbec ptačí druh České republiky, který se v lidské péči jen velmi obtížně rozmnožuje. 
  5. amazonek bělobřichý – ohrožený druh jihoamerického papouška, který se v zoologických zahradách chová jen vzácně. 
  6. kardinálovec zelený – ohrožený druh jihoamerického pěvce, který se v zoologických zahradách chová velmi vzácně.
  7. kondor královský – pestrobarevný americký mrchožrout, který se v zoologických zahradách jen velmi zřídka rozmnožuje.
Do soutěže přihlásila zoo i dvě stavby – Expozici pro želvy ostruhaté – moderní chovatelské zařízení pro třetí největší suchozemské želvy světa, které bylo vybudováno v blízkosti pavilonu afrických zvířat, a Noční Tanganiku – expozici s převráceným světelným režimem prezentující noční živočichy Afriky, která vznikla v zadní části pavilonu Tanganika.
Budeme napjati, jak dopadne již 25. ročník soutěže oceňující práci chovatelů z československých zoologických zahrad.  

« zpět do rubriky