Záchranáři v Ostravě zasahovali u tří osob intoxikovaných psychotropní látkou

Úterý, 11. 9. 2018, 13:14 - Posádky ZZS MSK zasahovaly v pondělí 10. září během dne u tří osob, které byly intoxikovány psychotropní látkou, a to po jejím požití formou kouření. Jeden z postižených je ve vážném stavu, dalšího se záchranářům již nepodařilo zachránit.

Posádky ZZS MSK zasahovaly v pondělí 10. září během dne u tří osob, které byly intoxikovány psychotropní látkou, a to po jejím požití formou kouření. Jeden z postižených je ve vážném stavu, dalšího se záchranářům již nepodařilo zachránit.

 

K první události vyjížděl tým RLP v Ostravě necelou půl hodinu po pondělním poledni. Jednalo se o patnáctiletého chlapce, u něhož po požití látky došlo k poruše vědomí a stavu křečí. V době zásahu záchranářů trpěl halucinacemi a dezorientací. Po prvotním ošetření jej posádka předala do další péče dětské ambulance Vítkovické nemocnice.

Podruhé zasahovali záchranáři v půl šesté, a to hned u dvou postižených. Dvaatřicetiletého muže nalezli bez známek života, policisté, kteří u něj byli první, prováděli nepřímou srdeční masáž. Ve snaze o záchranu pacienta pokračovali záchranáři rozšířenou resuscitací, a to za pomoci léků, přístrojového vybavení, i defibrilačních výbojů. O účinnou srdeční masáž se desítky minut staral použitý přístroj. Muž byl naložen do sanitního vozidla a za kontinuální resuscitace transportován do FN Ostrava. Přes všechnu snahu však musel po hodinovém úsilí lékař ZZS nakonec konstatovat smrt.

Druhý, o čtyři roky starší muž, byl nalezen v bezvědomí, ale zachovalou srdeční činností, jeho dýchání ovšem selhávalo. Týmy ZZS proto musely provést intubaci a pacienta připojit k umělé plicní ventilaci. V přetrvávajícím stavu ohrožení života byl následně po dalších úkonech transportován do ostravské Městské nemocnice, kde jej záchranáři předali do další péče týmu urgentního příjmu.

 

Specifické možnosti ošetření pacientů konzultovali lékaři ZZS MSK s Toxikologickým centrem v Praze. U postižených objevili velmi podobně vyhlížející balíčky, podle všeho obsahující právě psychotropní látku, jíž užili. Materiál předali policistům, kteří události intenzivně šetří.

« zpět do rubriky