Záchranáři se na Silvestra nenudili. Deset lidí se přiotrávilo alkoholem

Pátek, 1. 1. 2016, 8:53 - OSTRAVA - Posádky záchranářů vyjížděly v průběhu posledních čtyřiadvaceti hodin - od rána 31. prosince do sedmé hodiny ranní 1. ledna celkem ve 421 případech. Je to o přibližně čtyřicet procent více, než kolik činí dlouhodobý průměr událostí v Moravskoslezském kraji, a o sedmdesát výjezdů více, než během Silvestra 2014. Jen od silvestrovské půlnoci do dnešního rána museli zdravotníci zasahovat ve 127 případech, nárůst událostí v této době činil trojnásobek oproti běžným nocím. Celkově byl však průběh večera a noci srovnatelný s minulými lety.

Během novoročních oslav zasahovali záchranáři  u šesti poranění způsobených  odpalováním zábavní pyrotechniky. Jednalo se o zranění rukou nebo hlavy, v jednom případě těžkého charakteru, v ostatních lehkého nebo středně závažného. Dva z těchto úrazů se odehrály v Ostravě, další pak na Bruntálsku a tři na Frýdecko - Místecku. V této souvislosti jsme nezaznamenali případy, kdy by byl přímo ohrožen život.

Kuriózní byla událost v jedné z obcí na Opavsku, který se odehrál již několik hodin před půlnocí. Sedmadvacetiletý muž odpálil petardu, od které začalo hořet křoví. Při hašení požáru se muž popálil na ruce. Ošetřit však bylo nutno i dalšího, sedmapadesátiletého muže, který čekal na hasiče a šel jim ukázat, kde hoří. Přitom na chodníku uklouzl, spadl a poranil si ruku. Do nemocnice v Ostravě tak museli být transportováni oba dva. 

Od půlnoci do ranních hodin 1. ledna byli záchranáři voláni k pěti desítkám poranění, mezi nimiž jednoznačně dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla - rozbitých skleněných výplní dveří a sklenic. V téměř dvou desítkách případů pak zranění zdravotníkům uvedli, že byli napadeni jinou osobou, nejčastěji v restauracích a barech, ale také v domovech. Dominující v těchto situacích byla jednoznačně poranění hlavy.

S diagnózou opilosti či otravou alkoholem muselo být v našem kraji záchrannou službou ošetřeno deset lidí, mezi nimi i dva dospívající.   

Opilí a zranění tedy tvořili celou polovinu všech událostí od silvestrovské půlnoci do dnešního rána.

Během silvestrovské noci však narostl také počet zásahů u pacientů s epileptickými záchvaty, kterých záchranáři v našem kraji ošetřili celkem sedm. 

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky