Záchranáři převzali dar od primátora města Opavy

Předání daru záchranářům města Opavy
Předání daru záchranářům města Opavy
Úterý, 23. 11. 2021, 15:13 - Dnes, v úterý 23. listopadu, převzali záchranáři do užívání nové vybavení pro svou zásahovou činnost, a to z účelové dotace statutárního města Opavy. Jedná se o ultrazvukový přístroj pro rychlou akutní diagnostiku, jehož cena včetně zaškolení záchranářů v jeho používání činí dvě stě tisíc korun. Druhou pomůckou je videolaryngoskop v hodnotě osmdesáti tisíc. Celková výše dotace i s transportními prostředky za dvacet tisíc korun tedy činí 300 000,-.  

Nové medicínské vybavení předal na výjezdové základně primátor statutárního města Opava Tomáš Navrátil, který uvedl: „Jsem velmi rád, že můžeme alespoň symbolicky podpořit činnost zdravotnické záchranné služby v našem městě i přilehlých obcích a přispět k nadstandardní výbavě záchranářů. Věřím, že nové přístroje budou v rámci přednemocniční neodkladné péče dobře sloužit.“     

Ultrazvuk je špičkové zařízení, jež dokáže velmi rychle odhalit zdravotní problém a urychlit poskytování přednemocniční neodkladné péče v terénu. Do pár minut je tak možno stanovit např. příčinu zástavy oběhu, dechové tísně, nebo zhodnotit rozsah traumatu hrudníku nebo břicha. Díky moderní technologii tak lze u pacienta předejít zbytečnému prodlení při určování diagnózy a významně přispět k úspěšné záchraně života nemocného či zraněného. Přístroj je mobilním systémem, pracujícím na akumulátor, s dotykovým displejem a umožňující přenos dat.

Videolaryngoskop využívá nejmodernější technologie, má kameru a plnohodnotný barevný monitor. Umožňuje provést intubaci dýchacích cest pacienta, u něhož je tento výkon obtížný, například při úrazech.

Oba přístroje rozšíří jako nadstandardní diagnostický prostředek vybavení prvosledového lékařského vozidla v Opavě.  

Petr Černohorský, ředitel územního odboru ZZS MSK Opava, vyjádřil poděkování za možnost pořídit nové přístrojové vybavení: „Velmi si vážím podpory vedení města Opava i zájmu o naši práci. Převzali jsme do užívání pomůcky, které přispějí k dalšímu zlepšení diagnostických možností našich lékařů i zkvalitnění péče o naše pacienty.“   

V těchto dnech probíhá zaškolení lékařů pro práci s novým vybavením, aby mohlo následně plnohodnotně pomáhat při zásazích u pacientů.

« zpět do rubriky