Vojáci - chemici cvičili v Bílovci s hasiči. Fotogalerie

Středa, 22. 11. 2017, 13:54 - BÍLOVEC - Ve středu 15. listopadu se v areálu Integrovaného výjezdového centra (IVC) v Bílovci uskutečnilo společné cvičení jednotky Hasičského záchranného sboru z místní stanice a dvou čet dekontaminace z 15. ženijního pluku Armády České republiky z Olomouce a Bechyně.

Do výcviku zaměřeného na průzkum a dekontaminaci průmyslových, bojových i radioaktivních látek se tak zapojilo 33 vojáků a čtyři hasiči. Námětem byl průzkum bývalého vojenského objektu, který je součástí areálu IVC, nález nebezpečné látky a následná dekontaminace všech zasahujících.

Podobná společná cvičení se pod hlavičkou Školního a výcvikového zařízení Hasičského záchranného systému České republiky konají čtyřikrát ročně. Vedená jsou specialisty jak z řad armády, tak hasičů, do cvičení v Bílovci se zapojili i specialisté z chemické laboratoře hasičů ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Při výcviku byla prověřena jak součinnost jednotlivých družstev armádních čet, tak vzájemná spolupráce s jednotkou hasičů.

Vojáci využili prostor v areálu IVC k vybudování kompletního zázemí pro zasahující příslušníky a samozřejmě i pro potřebná dekontaminační stanoviště.

Cvičící používali speciální protichemické oděvy, které jsou ve vybavení složek určeny pro nejvyšší ochranu proti nebezpečným látkám. Vojáci k nim obvykle využívají ochranné masky se speciálním filtrem, u hasičů jsou zavedeny autonomní vzduchové dýchací přístroje.

Velká část vybavení, například nafukovací dekontaminační sprcha či některé detekční přístroje, je navzájem kompatibilní, což vede ke zjednodušení případného společného zásahu.

Cvičení v areálu Integrovaného výjezdového centra v Bílovci bylo velmi profesionálně připraveno a kladně hodnoceno nejen vedoucími, ale také cvičícími příslušníky. 

Fotogalerie: ZDE

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky