V Třinci rozjíždí akci "Voda" a mapují studny

Úterý, 26. 1. 2016, 17:37 - TŘINEC - Nedostatek vody kvůli suchu se začal projevovat i v Třinci. Stále více obyvatel z rodinných domků z okrajových částí se obrací na radnici, aby jim pomohla se zásobováním pitnou vodou. Jejich studny jsou totiž vyschlé.

Vedení radnice se proto rozhodlo, že zmapuje stav vody ve studnách zásobujících rodinné domy. Mapování se bude dít pomocí dotazníku, který od minulého týdne lidé naleznou na webových stránkách města (https://52355.vyplnto.cz/ (link is external) ) nebo v papírové podobě ve vestibulu v přízemí městského úřadu. Dotazníky se pak stanou podkladem pro sestavení plánu na výstavbu vodovodů.

Podle starostky Věry Palkovské by město chtělo do roku 2022 investovat do výstavby vodovodů 150 milionů korun, k čemuž se bude snažit využít i dotací. Podle ní ale nebude v možnostech města uspokojit všechny požadavky. „Vodovody budeme realizovat tam, kde to bude ekonomicky efektivní a vzhledem k soukromým pozemkům i majetkoprávně průchodné,“ vysvětlila starostka.

Vedení města očekává při řešení tématu „voda“ i úzkou spolupráci s osadními výbory. V případě zájmu o informace týkající se výstavby vodovodů se lidé mohou obracet na vedoucího odboru investic městského úřadu Třinec na telefonním čísle 558 306 210 nebo na starostku města Věru Palkovskou. Legislativní záležitosti spojené s výstavbou či prohloubením studny mohou konzultovat s odborem životního prostředí a zemědělství na tel. 558 306 316 nebo 324.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky