V kuchyni vařil pervitin...

pervitin
pervitin
Neděle, 3. 3. 2019, 9:06 - Muž je podezřelý, že v blíže nezjištěné době (minimálně od půli ledna 2019 do 3. 2. 2019) v jednom z ostravských bytů přechovával laboratorní techniku, tvořící provizorní zařízení určené k výrobě psychotropní látky pervitin, i chemikálie.

Komisař 11. oddělení obecné kriminality ostravské policie (laicky toxi týmu) zahájil trestní stíhání 47letého muže pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy i obecného ohrožení.

Muž je podezřelý, že v blíže nezjištěné době (minimálně od půli ledna 2019 do 3. 2. 2019) v jednom z ostravských bytů přechovával laboratorní techniku, tvořící provizorní zařízení určené k výrobě psychotropní látky pervitin, i chemikálie. Použít měl farmaceutické přípravky a minimálně ve třech případech vyrábět pervitin. První proces se měl muži zdařit a psychotropní látku vyrobit měl. Vzhledem k nesprávnému postupu v druhém případě pervitin vyrobit neměl. Při třetím pokusu o výrobu pervitinu došlo zřejmě v důsledku neodborné manipulace k požáru. Pervitin měl muž „vařit“ v kuchyni.

Muž utrpěl při požáru popáleniny a byl hospitalizován. Další obyvatelka bytu a další obyvatel domu byli ošetřeni lékařem ve zdravotnickém zařízení, neboť se měli nadýchat zplodin hoření. Ohrožení měl však tímto jednáním muž vystavit i další obyvatele domu (minimálně dvacet osob) a požár se nerozšířil na další bytové jednotky díky včasnému hasebnému zásahu.

Po oznámení požáru byly na místo události vyslány policejní hlídky. Popálený muž na chodbě domu policistům sděloval, že převrhl ředidlo, kterého má větší množství. V místě proběhly záchranné práce i hasební zásah. Při ohledání bylo zřejmé, že v bytě se nachází věci určené k výrobě drog. Mužův zdravotní stav zprvu neumožňoval provést jeho výslech. Po shromáždění důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání.

Muž si ovšem vyslechl sdělení podezření též pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky, přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látka a jedu, nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Muž řídil dne 3. 8. 2018 kolem 03.30 hodin v Ostravě motorové vozidlo zn. Renault, ovlivněn návykovou látkou. Následné toxikologické vyšetření prokázalo ovlivnění řidiče v míře, zcela neslučitelné s bezpečným řízením automobilu. Při kontrole však policisté nalezli ve voze také igelitové sáčky s krystalickou látkou a další věci (baňku, chemikálie atd), určené k výrobě drog. Muž je dále podezřelý, že si opatřil pervitin a tento distribuoval k dalšímu užití jiným osobám. Podezřelý při výslechu sdělil, že neví, kdo mu věci k výrobě drog do automobilu umístil.

Na pachatele předmětného protiprávního jednání pamatuje trestní zákoník sankcí trestu odnětí svobody až na pět let.

Kriminalisté 11. oddělení obecné kriminality ostravské policie byli vloni v průběhu slavnostní akce oceněni ředitelem ostravské policie v kategorii „Tým roku 2018.“  V roce 2018 zajistili ostravští kriminalisté týmu celkem 21 tzv. varen metamfetaminu, 10 pěstíren konopí a zjistili 126 osob, podezřelých z drogových deliktů.

Detailněji k práci kriminalistů také viz http://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-ostravsky-toxi-tym.aspx

Bilance problematiky „toxi“ kriminality v roce 2018 v našem regionu byla přiblížena i na tiskové konferenci viz http://www.policie.cz/clanek/kriminalita-v-roce-2018.aspx (snímek 13 ve zveřejněné prezentaci pod textem).

pervitin
pervitin
pervitin
pervitin
pervitin
pervitin
pervitin
pervitin
 

« zpět do rubriky