V Krnově vznikla první plocha pro legální graffiti

Úterý, 9. 2. 2016, 9:57 - KRNOV - Krnov má první plochu pro legální graffiti. Jde o část zdi v Mlynářské ulici mezi areálem bývalé Karnoly, veřejným prostranstvím a zámkem. Graffiti writeři ji mohou využívat, aniž by se dopouštěli trestného činu.

„S požadavkem na prostor pro tvorbu legálního graffiti se na nás obrátili sami mladí tvůrci. Nejdřív jsme uvažovali o plechovém plotu zimního stadionu u bikeparku, ale ten jim svým tvarem nevyhovoval. Ze zdi v Mlynářské ulici také nebyli moc nadšení, protože jsou v ní přiznané okenní otvory, třebaže zazděné, ale nakonec jsme se dohodli. Letos chceme pro stejné účely opravit i stěnu, momentálně bez omítky, která na tuto zeď kolmo navazuje,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku města Lenka Andršová.

Plocha pro legální graffiti dává mladým lidem možnost tvořit složitější, propracované obrazy, jež nemají nic společného s narychlo nasprejovanými nápisy, čmáranicemi a malůvkami, které jsou vidění v celém městě. Rychlost je z pohledu writerů totiž nezbytná. Vědí, že se dopouštějí přečinu poškození cizí věci a v případě zadržení jim hrozí jim trest odnětí svobody až na jeden rok.

Někteří z těch, kteří nemají rychlé nohy, anebo „štěstí“, se pak vracejí na místo svého činu ještě jednou. To když po zadržení policií sprej či fix vymění za štětec a kbelík s barvou, aby své malůvky zatřeli a vrátili fasádě původní vzhled. „Takový případ jsme řešili například na podzim, kdy k nám poslal probační úředník dva mladíky, kteří malůvkami poškodili římsu mostu přes řeku Opavu ve Svatováclavské ulici. Dostali od nás barvu a štětce a natřeli římsy na obou stranách. Stejně se museli činit přibližně před třemi lety kluci, kteří si vybrali pro svou tvorbu zadní stranu plechové haly ve sběrném dvoře v Opavské ulici. Ti po svém zadržení na nic nečekali a ihned se s námi domluvili, že ji opraví. Takže když jsme měli vyčíslit škodu, byla nulová,“ řekla Lenka Andršová.  

Samotná existence legální plochy neznamená, že graffiti z Krnova nyní vymizí. Dává ale writerům možnost si vybrat, zda malovat legálně a tedy bez obav z trestu, nebo zcela přijmout odpovědnost za své chování se všemi důsledky, včetně záznamu v trestním rejstříku.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky