Sbírka oblečení na záchranu slonů už překročila loňský výtěžek!

ZOO
ZOO
Pondělí, 1. 10. 2018, 18:40 -

Už druhým rokem mají lidé možnost zapojit se do záchrany afrických slonů přímo v jejich domovině, a to poměrně jednoduchým způsobem – stačí, když do ostravské zoologické zahrady přinesou nepotřebné oblečení. To by ovšem mělo být stále pěkné a nositelné! Letos se podařilo získat již přes 800 kg oblečení, více než v loňském roce. Co zoo se získaným oblečením udělá a jak to souvisí se záchranou slonů?

Sbírku oblečení pořádá Zoo Ostrava s organizací Moment charity shops, která v České republice provozuje síť dobročinných second handů. Před vstupem do zoo je od června umístěn speciálně označený kontejner na textil, do kterého mohou lidé oblečení vhazovat. Získané oblečení si průběžně pracovníci Momentu odvážejí, třídí je a prodávají ve svých obchodech, kterých je v moravskoslezském regionu zatím sedm. Výtěžek z prodeje putuje na podporu organizace Save Elephants, která bojuje proti nelegálnímu zabíjení slonů v Africe kvůli slonovině. Jedna taška nepotřebných, ale pěkných věcí například pokryje náklady na celodenní krmení pro celý psí tým v Kongu, který je speciálně vycvičen a pomáhá při odhalování pytláků nejen slonoviny.

Každý den je kvůli slonovině v Africe zabito až 100 slonů! Pokud bude toto tempo pokračovat, sloni už nemusí za 20 let ve volné přírodě vůbec existovat. Sloni afričtí přitom původně obývali téměř celou Afriku (dokonce se vyskytovali i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). V současné době je velikost volně žijící populace odhadována na 400 000 jedinců. Stavy těchto impozantních zvířat snižuje zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou nebo zábor půdy. Společnost Save Elephants, založená Arthurem Sniegonem, bojuje přímo v Africe proti pytláctví slonů a ilegálnímu obchodu se slonovinou.

Doposud se v kontejneru před ostravskou zoo sešlo téměř 850 kg oblečení! Z něj se však dalo do prodeje použít zhruba 500 kg, zbylých 350 kg bylo neprodejných. Proto si dovolujeme upozornit, aby lidé odevzdávali opravdu oblečení, které není roztrhané, příliš obnošené či jinak nevhodné k dalšímu prodeji. Takové oblečení záchraně slonů NEPOMŮŽE… Děkujeme!

« zpět do rubriky